MÁV;Volánbusz;augusztus 20.;BKK;forgalmi változások;ünnepi hétvége;

Így változik a közösségi közlekedés az ünnepi hétvégén

Augusztus 20-án sűrűbben, több szerelvénnyel közlekednek egyes vonatok, a HÉV-ek, a buszjáratok. A központi budapesti rendezvények miatt a BKK is külön menetrenddel készül. 

Augusztus 20-ai menetrendet hirdetett a MÁV-Volán-csoport – olvasható az összevont állami társaságok honlapján, ahol a részleteket, illetve a pontos járatváltozásokat feltüntető oldalak linkjeit is közlik. Mivel állami ünnepünk az idén szombatra esik, a hétvégi vonatok közlekedési rendje alapvetően nem változik, de az esti tűzijátékról hazautazók kényelmesebb eljutása érdekében a MÁV-START a vonatokat a lehetőségekhez képest több kocsival, két vagy három FLIRT motorvonat-egységgel és KISS emeletes motorvonatokkal indítja el.

Forgalomnövekedés várható a síneken és a közutakon is

A MÁV-Volánbusz-közlemény felhívja arra a figyelmet, hogy jelentősen megnövekedhet az utasforgalom, főként Budapestre utazhatnak sokan az ünnepi rendezvényekre, a Szent Jobb körmenetre és az esti tűzijátékra. Ezért javasolják minél előbb elővételben megváltani a menetjegyeket. A kiemelt, forgalmasabb vonalakon a csúcsidőszakokban közlekedő InterCity vonatokhoz – a lehetőségekhez képest – több kocsit kapcsolnak a helyjegy fogyásától függően.

A Volánbusz járatai augusztus 19-én, pénteken a hét utolsó, nyári tanítási szünetes munkanapján, 20-án, szombaton munkaszüneti napon, 21-én, vasárnap a hét első munkanapját megelőző munkaszüneti napon érvényes menetrend szerint közlekednek. Az ünnepi eseményekről a Volánbusz autóbusz-járataival is hazautazhatnak a résztvevők. A fővárosból menetrend szerint közlekedő közvetlen járatok utolsó indulási időpontjai a Volánbusz honlapján érhetők el. Az áruházak és bevásárlóközpontok augusztus 20-án zárva tartanak, ezért az azokat érintő autóbuszok is ünnepnapi menetrend szerint indulnak, és egyes helyi járatok szintén az általános közlekedési rendtől eltérően közlekedhetnek.

A Budapest és a főváros környéki települések közötti MÁV-HÉV vonalain is lesznek változások, így a H5-ös HÉV vonalán augusztus 20-ától 31-éig a HÉV módosított menetrend szerint, a hétköznap reggeli csúcsidőszakban a megszokottnál ritkábban jár karbantartás miatt. Augusztus 20-án a vonatok egész nap hat kocsival közlekednek; a Batthyány tér és Békásmegyer között kb. 21:30-tól 22 óráig 5 percenként, utána kb. 23 óráig 5-10 percenként járnak. A H6-os HÉV vonalán augusztus 20-án délutántól a vonatok hat kocsival közlekednek; 21:35-től üzemzárásig 30 percenként indulnak a Közvágóhídtól Ráckevére. A H7-es HÉV vonalán augusztus 20-án délutántól a vonatok hat kocsival közlekednek; kb. 21:30-tól 23 óráig 7-8 percenként járnak. A H8-as HÉV vonalán augusztus 20-án délutántól a vonatok hat kocsival közlekednek; egyes esti vonatok indulási időpontjai módosulnak.

Elterelések, sűrített járatok, lezárások és parkolási tilalmak a fővárosban

A legjelentősebb közösségi közlekedési változások Budapesten lesznek az augusztus 20-i ünnepi rendezvények miatt – derül ki a BKK honlapjáról, ahol külön oldalt szenteltek az augusztus 20-i közlekedési változásoknak. Mint írják, a BKK járatai augusztus 20-án, szombaton és augusztus 21-én, vasárnap is a munkaszüneti napokon és ünnepnapokon érvényes menetrendjük szerint indulnak.

Augusztus 20-án az M3-as metró északon Újpest-központ és a Göncz Árpád városközpont, délen pedig Kőbánya-Kispest és a Kálvin tér között jár. A déli szakaszon a metró nem áll meg a Nagyvárad tér állomáson. A Nagyvárad tér és környezete a Népliget felől az M30-as állomáspótló busszal, a belváros felől a 2M villamossal, a Keleti pályaudvar felől a 2M és a 24-es villamossal, a Semmelweis Klinikák felől pedig MOL Bubival vagy gyalogosan közelíthető meg. A Göncz Árpád városközpont és a Kálvin tér között az M3-as jelzésű metrópótló busszal lehet utazni.

Az ünnepi hétvégéhez kapcsolódva már csütörtöktől egészen hétfő reggelig változások, lezárások, korlátozások, behajtási és parkolási tilalmak lesznek érvényben a budapesti közösségi közlekedésben és a közúti forgalomban egyaránt. Kiemelten a belvárosban, a budai és a pesti rakpartokon, a budai Várban és a Kossuth Lajos téren.

A BKK kiemelte, augusztus 20-án az ünnepi tűzijáték kényelmesebb és biztonságosabb megközelítése érdekében egész este sűrűbben indulnak a járatok. Ajánlják, hogy a tűzijáték kiszemelt helyszínét elsősorban a sűrűbben közlekedő metrókkal, a belvárosi csomópontokból gyalogosan közelítsétek meg. Több villamosjárat csak rövidített, számos busz pedig megváltoztatott útvonalon közlekedik majd. Arra is felhívták a figyelmet, hogy biztonsági okokból több Duna-part-közeli MOL Bubi gyűjtőállomást is lezárnak.