eső;vihar;hidegfront;tűzijáték;augusztus 20.;Kovács Zoltán;Operatív Törzs;

2022-08-18 15:37:00

Jöhet vihar, szél vagy eső, augusztus 20-án ismét Kovács Zoltán és egy egész operatív törzs vigyáz ránk

A kormány, ha kell, kész lefújni a programokat. A meteorológiai előrejelzések semmi jót nem ígérnek.

Tizenhat évvel a tragikus augusztus 20-i tűzijáték után, amikor a vihar által félbeszakított eseményen öten meghaltak és több százan megsérültek, a Kormányzati Tájékoztatási Központ most közleményben próbálja nyugtatgatni a közelgő rossz idő miatt aggódókat. Mint kiderült, személyesen Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár az operatív törzs vezetőjeként vállal felelősséget „a nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért”.

Mint fogalmazott az államtitkár, az általa vezetett operatív törzs június óta rendszeresen ülésezik és ellenőrzi a Szent István-napi ünnepségsorozattal kapcsolatos teendőket és fejleményeket. A mai napon az operatív törzs keretein belül létrejött egy kimondottan az időjárással foglalkozó munkacsoport, mely folyamatosan figyelemmel kíséri az időjárási helyzet alakulását és amennyiben szükséges, dönt a szabadtéri rendezvények biztonságos megtartásához szükséges lépések megtételéről.

Azt, hogy gondok lehetnek idén is, az Országos Meteorológiai Szolgálat is elismerte a Facebook-oldalán, ahol arról írtak, hogy „az időjárási helyzet – hidegörvény, labilisabb légállapot, ismétlődő záporok, hevesebb zivatarok esélye – nem könnyíti meg a napokban sem a meteorológusok, sem a rendezvényszervezők, sem pedig a programot tervezők életét” Közölték, hogy „éppen ezért extra szondákat engedünk fel a következő napokban, amelyek segítik majd a légkör pontosabb, alaposabb feltérképezését”.

Még konkrétabban fogalmaz az ünnepi hétvégéről, az augusztus 20-i időjárás előrejelzéséről az Időkép. A meteorológiai portál szerint „eső és lehűlés” jön, ami „az ünnepi programoknak kevésbé, az aszály enyhítésének viszont kedvez” a hétvégén.

 A legfrissebb jelentések szerint pénteken a hidegfront előterében már több zivatar is kipattanhat a Dunántúlon, de a csapadék java az esti órákban érkezik. Este és éjjel komolyabb viharokra is lehet számítani, a jelenlegi számítások szerint leginkább a középső országrészben. A hevesebb zivatarokat jégeső, felhőszakadás, szélvihar kísérhetik.

Szombaton a hidegfront még mindig az országban fog rostokolni, csak lassan halad kelet felé. A nemzeti ünnep időjárása így elég bizonytalan a csapadék idő- és térbeli eloszlását illetően, de jó eséllyel az esti órákban is lesznek zivatarok hazánkban, így több településen előfordulhat, hogy az ünnepi programokat elmossa az eső.

Vasárnap, ha még nem jutott volna mindenhová a rég várt csapadékból, újabb öntözést kapunk. A záporok, zivatarok mellett többfelé tartós, áztató eső is jöhet. A legtöbb csapadék ezen a napon is a középső országrészre összpontosulhat.