rasszizmus;Siófok;diszkrimináció;

2022-08-18 19:18:00

„Nem jöhettek be, mert cigányok vagytok” – közölte egy siófoki szórakozóhely biztonsági őre az elismert ápolónővel

Leplezetlen rasszizmus miatt nem mehettek be az egyik Balaton-parti szórakozóhelyre. 

„Másodmagammal mentünk ki a (siófoki) plázsra, azért hogy lazítsunk, s hogy megigyunk néhány alkoholmentes koktélt. Aki ismer, tudja rólam, józan életet élek” - mondta el a Magyar Narancsnak Sztojka Edina, Aranypánt-díjas, azaz a hétköznapi roma hősöknek kijáró elismerést néhány évvel ezelőtt elnyerő diplomás ápolónő, s hosszú ideje dolgozik a a Békés Megyei Központi Kórház gyulai részlegének hospice osztályán. 

Beszámolója szerint az első helyre, ahová szerettek volna bemenni, azzal utasították el őket, hogy már minden hely foglalt, miközben teljesen nyilvánvaló volt ennek ellenkezője: boldog-boldogtalan bemehetett, és oda ülhetett le, ahova akart. Amikor rákérdeztek, hogy az az asztal is foglalt-e, amely mellett már nem ült senki, de tele volt üres poharakkal és üvegekkel, akkor ezt már meg sem hallotta. Ezért sarkon fordultak és mentünk egy másik helyre, de ekkor még nem sejtették, miről is szól a történet. Egy közeli szórakozóhelyen egy jól megtermett, izmos biztonsági őr minden felhang nélkül kimondta az igazat: 

A rövid beszélgetésből még kiderült, hogy korábban romák verekedtek a helyen, s hogy nem érdemes a plázson található többi helyen sem igazán próbálkozniuk, mert a visszautasítás különböző formáival fognak majd találkozni. „Ha ebből ott és akkor ügyet akartam volna csinálni, megtehettem volna. Ám akkora volt a mélyütés, hogy ezt nem tettem, de egyet aludtam a történtekre, és úgy gondolom, meg kell szólalni az ügyben, hogy ez a többi romával ne történhessen meg. Itt roppant primitív általánosításról és ki kell mondjam, rasszizmusról van szó” - fogalmazott Sztojka Edina. 

A diplomás ápolónő egyébként 2019-ben a Békés Megyei Hírlap Év embere szavazásán végzett előkelő helyen. Emellett egy alapítványt hívott életre, amelynek segítségével a nehézsorsú roma fiatalokat és családjaikat támogatja.