veszélyhelyzet;Ujhelyi István;közérdekű adatigénylés;CPAC;

2022-08-22 14:55:00

A veszélyhelyzetre hivatkozva nem adják ki Orbán Viktor dallasi útjának költségeit

„Addig húzzák az időt, ameddig lehetséges, hátha elfelejtjük a dolgot. De nem fogjuk. Az a minimum, hogy tételesen és részletesen elszámolnak a közpénzből finanszírozott politikai propaganda-turnéval.”

Több mint tizenöt nappal ezelőtt, augusztus elején fordultam közérdekű adatigényléssel az illetékes minisztériumokhoz, hogy megtudjam Orbán Viktor fideszes pártelnök és delegációja legutóbbi amerikai útjának részleteit - kezdődik az MSZP EP-képviselőjének hétfői posztja.

Ujhelyi István szerint a nyilvánosságra került információk alapján egyértelműen pártpolitikai jellegű útról van szó és nem államügyekben történő egyeztetésekről, hiszen a Fidesz prominensei egy konzervatív konferenciára utaztak, az Egyesült Államok vezetőivel pedig - legalábbis a nyilvánosságra hozott tudósítások szerint - nem találkoztak, velük a hazánkat érintő ügyekben nem egyeztettek. Ha viszont pártpolitikai programról van szó, amelyet az adófizető magyar állampolgárok finanszíroztak, akkor minimális elvárás, hogy legalább annak részleteivel és költségeivel a kormány tételesen elszámol.

Közérdekű adatigénylésében arról kért törvényeknek megfelelő tájékoztatást, hogy pontosan kik és milyen minőségben kísérték el Orbán Viktort az Egyesült Államokba, milyen forrásból fedezték a költségeket, vagy hogy milyen világos és egyértelmű közérdek indokolta a katonai szállítógépnek mondott kormányzati magángéppel történő utazást. A kormány megvárta törvényileg amíg a törvényileg előírt 15 napos válaszadási határidő lejár, majd írásban azt közölték a politikussal, hogy a választ csak 45 napon belül küldik majd meg, mert annak tizenöt napon belül történő teljesítése „veszélyeztetné a veszélyhelyzettel összefüggő közfeladatok ellátását.”  

- zárul Ujhelyi István bejegyzése.