Vodafone;pedagógusok;Gulyás Gergely;Országos Meteorológiai Szolgálat;

2022-08-23 13:51:00

Gulyás Gergely: A Vodafone bevételeiből lehet majd a pedagógusbéreket is emelni

Még mindig a Vodafone megvásárlása - most éppen az RTL Klub firtatja a tranzakció okait. Indokolt-e kifejezetten most lezárni ezt az ügyletet ilyen sok százmilliárd forintért, amikor pedagógusok tízezrei várnak béremelésre? Erre Gulyás Gergely azt mondja, azon vannak, hogy megvalósuljanak a fejlesztések. Tárgyalunk az Európai Bizottsággal, és ott akarunk lenni egy olyan vállalást, ami az elmúlt három évtized kiemelkedően legnagyobb pedagógus béremelése. Még ha sokan, köztük magyar ellenzéki parlamenti képviselők is ez ellen dolgoznak, mi azt reméljük, hogy sikeres lesz. Egy távközlési cég megvásárlása pedig profitot hoz, a Vodafone nyereségéből pedig akár a pedagógusbéreket is lehet emelni. 

Még mindig a meteorológiai szolgálat vezetőinek menesztéséről szólva elmondta, „a szavak általános értelme szerint”, nem igaz az OMSZ osztályvezetőinek azon állítása, miszerint politikai nyomásgyakorlás történt volna. Azt hangoztatta, minél pontosabb előrejelzést szerettek volna tudni. Azt, hogy ez a kommunikációban az országos meteorológiai szolgálaton belül miként csapódott le, és ők ezt miként értelmezik, ezt majdnem az én feladatom értelmezni. Én egyet tudok mondani: az operatív törzs nem akart többet tudni, mint amit a lehető legnagyobb bizonyossággal lehet. Nyilván a tudomány állása szerint előrejelezhető legnagyobb bizonyossággal, hogy milyen idő lesz este - fogalmazott, majd úgy folytatta, nem véletlen, hogy az OMSZ a Technológiai és Ipari Minisztérium alá került, tehát ha a kormány úgy gondolta volna, hogy minden úgy jó, ahogy van, akkor nem változtat a felügyelő miniszteren.

Ez egy szakmai vita, szakmai vitát érdemes lefolytatni, és ezen kívül még bizonyos kompetenciák kiépítésével, sőt egyes szakemberek szerint az általános meteorológiai tudománynak a Kárpát-medence földrajzi adottságai közötti helyesebb értelmezésével jobb eredményt lehetne elérni. Ez általános szakmai kritika. Ezért volt az, hogy erre a váltásra akkor is sor került volna, hogyha augusztus 20-a kapcsán nem jelzi teljesen tévesen az időjárást, az OMSZ - hangsúlyozta.