ügyészség;gyanúsítás;hivatali vesztegetés;Országos Roma Önkormányzat;Agócs János;

2022-09-01 10:22:00

Hivatali vesztegetés elfogadásával gyanúsította meg az ügyészség az Országos Roma Önkormányzat elnökét

A vád szerint 30 millió forintért árulta a posztját. Az ügyészség egy elfogáskor készült felvételt is mellékelt bejegyzéséhez, rajta rengeteg 20 ezres bankjeggyel.

Vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásával gyanúsította meg a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnökét – derül ki az ügyészség Facebook-bejegyzéséből.

Mint írják, a megalapozott gyanú szerint az elnök (Agócs János) 2022 nyarán azzal keresett meg több kisebbségi önkormányzati képviselőt, hogy

Az ajánlat lényege szerint az összeget oly módon kellett volna kifizetni, hogy 18 millió forint járt volna a lemondáskor, míg a fennmaradó 12 millió forintot 2022 decemberéig kellett volna átadni.

A gyanú szerint

Az ORÖ elnökének szerdai elfogását követően a nyomozó ügyészség elrendelte a kisebbségi önkormányzati vezető őrizetét, majd gyanúsítottként hallgatta ki, és indítványozza letartóztatásának elrendelését. A kényszerintézkedésről a bíróság pénteken dönt.

A gyanúsított nem ismerte el a bűncselekmény elkövetését, és panasszal élt az őrizetbe vétele, továbbá a gyanúsítás ellen.

Felhívják a figyelmet arra, hogy a minősített korrupciós bűncselekmény büntetési tétele két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés.