Európai Unió;Orbán-kormány;korrupció;jogállamiság;nemzeti együttműködés rendszere;uniós pénzek;

2022-09-07 10:28:00

„Tíz-tizenkét év NER-es rombolás után egy új hatóságtól már nem kell félnie azoknak, akik eddig a korrupciót irányították”

„Független” szervezetet és munkacsoportot hozna létre az Orbán-kormány, hogy érkezzenek végre az uniós pénzek. Az Európai Ügyészséghez csatlakozás nincs napirenden.

 „Tíz-tizenkét év NER-es dúlás és rombolás után egy új hatóságtól és egy munkacsoporttól már nem kell félnie azoknak, akik eddig a korrupciót irányították, vagy abból hasznot húztak.

az államnak” – reagált a Transparency International Magyarország jogi igazgatója arra, hogy a kormány új, független korrupcióellenes hivatalt hozna létre annak érdekében, hogy érkezzenek végre a részben épp a korrupció miatt visszatartott uniós pénzek.

Az új szervezetnek november 21-ig megkezdhetné működését. A Magyar Közlönyben megjelent indoklás szerint feladata többek közt abban áll, hogy beavatkozzon azokban az esetekben, ahol felmerül az uniós pénzek szabálytalan felhasználása, s a hivatal szerint a feladat és hatáskörrel rendelkező hatóságok nem tették meg a szükséges lépéseket. Emellett a kormány felkérte Navracsics Tibor területfejlesztési minisztert, hogy hozzon létre a közbeszerzések hatékonyságát értékelő teljesítménymérési keretrendszert, és vizsgálja meg az egyajánlatos közbeszerzési eljárások lehetséges okait és hatásait, beleértve azokat a helyzeteket, amikor az egyajánlatos eljárások aránya meghaladja a 15 százalékot. Utóbbi ügy régóta szúrja az Európai Bizottság szemét, korábban Gulyás Gergely is elismerte, hogy ebben legitim a brüsszeli kritika.

Ligeti Miklós hangsúlyozta, nagyon kötött az Európai Bizottság mandátuma, és nem feladata megváltani Magyarországot tizenkét vagy harminc év nyomorától és helyrehozni azt, amit elrontottak vagy soha nem csináltak meg. Hiába tudja és látja azonban a testület, hogy Magyarországon régóta rossz irányba haladnak a dolgok, nem söpörheti le a magyar kormány minden javaslatát az „úgy is tudjuk, el fogjátok lopni” felkiáltással.

A szakember örömmel nyugtázta, hogy az Európai Bizottság végre a „sarkára állt”, noha azt nem tudni, hogy a mostani bejelentés mit fog kiváltani Brüsszelben, ám jó jelnek tartja a kormány „teljesen komolytalan” nyári próbálkozásának elvetését. Akkor egy korrupcióellenes munkacsoport kreálásával kísérletezett a kormány, aminek elvileg most szeptemberben kellett volna indulnia, s ahová a civilek csak jelentkezés alapján juthattak volna be. A jelek szerint ezt az ötletet sem vetették el: 2022. december 1-ig egy másfajta Korrupcióellenes Munkacsoportot hoznának létre. Ebben kormányzati és nem kormányzati szereplők létszám és szavazati jog szerint paritásos alapon vesznek részt. Mindezt megspékelve az imént említett hatósággal.

– fogalmazott Ligeti Miklós. Hangsúlyozta, nem tudni, pontosan milyen keretek közt fog működni ez a hatóság.

– Ez egy vicc, akár még lehet is rajta mosolyogni. Akkor is, ha ez egy rossz vicc – ezt pedig már Hadházy Ákos mondta lapunknak. A független országgyűlési képviselő nem tudja, ki gondolja azt, hogy „azon ügyeket, amiket Polt Péter legfőbb ügyész elsikált, azt majd egy másik állami hivatal előveszi”. A fő kérdésnek azt tartja, érti-e a humort az Európai Unió. A politikus úgy látja,

Hasonlóan látja a helyzetet az MSZP is. „Cinikus, hogy az EU egyik legkorruptabb kormánya a jelenlegi válságos helyzetben még több pénzt akar kihúzni az adófizetők zsebéből azzal az álságos indokkal, hogy egy korrupcióellenes hatóságot akarnak létrehozni.

hogy elkerülje a rendőrségi vizsgálatot” – fogalmaz közleményében a párt. Megjegyzik, az új korrupcióellenes hatóság ötlete nyílt beismerés a Fidesztől az EU felé, miszerint az ügyészség nem végzi megfelelően a feladatát. Brüsszel részéről egyébként egyelőre nem merült fel, hogy Magyarországnak csatlakoznia kellene az Európai Ügyészséghez – legalábbis ezt közölte július végén Navracsics Tibor. A miniszter jelezte, ezt sem tartják elutasítandó dolognak, s nyitottan állnak a kérdéshez. A csatlakozást ugyanakkor eddig rendre visszautasította a magyar kormány.