pedagógussztrájk;

Hétfőn már lesznek tanársztrájkok

Több formában is folytatódnak a helyi megmozdulások az oktatás és a pedagógus társadalom nagyobb megbecsüléséért.

Szerdán az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium 47 tanára tartott a Tanítanék Mozgalom felhívására polgári engedetlenségi akciót, mert sürgősen változtatásokra van szükség, a terület gondjainak megoldása össznemzeti érdek. Nyilatkozatukban jelentette be, hogy nem hagyják abba a Tanítanék Mozgalom felhívására megkezdett polgári engedetlenségi akciójukat, mert sürgősen változtatásokra van szükség, a terület gondjainak megoldása össznemzeti érdek. Nyilatkozatukban megerősítették a másik egyetemi gyakorló intézmény, a Radnóti pedagógusainak hét elején összefoglalt érveit, hogy a pályakezdő fiatalok évek óta kevesebben vannak, mint ahányan nyugdíjba mennek vagy távoznak a pályáról, hogy a tanárok többsége megélhetési gondokkal küzd, pedig a többi uniós ország pedagógusaival összehasonlítva sokat dolgoznak. Elfogadhatatlannak tartják, hogy a túl sok tananyag miatt nem jut idő a diákok készségfejlesztésére, hogy „egyes tantárgyak esetében nyílt politikai szándékok irányítják a Nemzeti Alaptanterv összeállítását”, hogy a kötelező tankönyvek és segédeszközök nem segítik a korszerű tudás megszerzését. Akciójukkal szolidaritást vállalnak kirúgással fenyegetett tanártársaikkal és arra szeretnék nevelni tanítványaikat, hogy „merjenek kiállni magukért akkor is, amikor nehéz” - tették hozzá.

Közben megkezdődött a jövő hét elejétől jogszerű sztrájkok szervezése is az ország iskoláiban. Szerda délutánig a pécsi Cserepka János Általános Iskola, Középiskola és Sportiskola, valamint a nyíregyházi Túróczy Zoltán Evangélikus Általános Iskola és Óvoda, valamint a főváros XVI. kerületében található Sashalmi Tanoda sztrájkbizottsága tájékoztatta a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetét (PDSZ), hogy szeptember 19-én, hétfőn munkabeszüntetést tartanak, a pécsiek másnap is, de a PDSZ országos választmányának elnöke szerint több helyszín is lesz. Komjáthy Anna a Népszavának kiemelte, hogy a tavasszal tartott sztrájkhoz is sok egyházi iskola csatlakozott.

Ezen a héten pénteken három fővárosi iskola pedagógusai flashmobot szerveznek a Móricz Zsigmond körtérre még a tanítás megkezdése előtt.

Szerkesztőségünkbe eljuttatott levelük alapján nekik is az a céljuk, hogy felhívják a figyelmet a közoktatás tarthatatlan állapotára.

Hasonlóan szokatlan eseményt szerveznek jövő kedden a pedagógustiltakozások egyik motorjának számító Miskolci Herman Ottó Gimnázium tanárai és diákjai. Este fél 6-tól a Városház téren „Együtt énekel a város a gyermekekért, a pedagógusokért, az oktatásért” címmel tartanak eseményt, ahol kockás ingben közösen éneklik majd Dés László – Geszti Péter – Grecsó Krisztián: A Pál utcai fiúk musicaljének Mi vagyunk a Grund! című dalát.

Közben elkészült a két hazai pedagógus szakszervezet beadványa a strasbourgi bíróságnak. A Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével tegnap elküldött anyag annak eldöntését kéri az Emberi Jogok Európai Bíróságától, hogy igazuk van-e, amikor jogszerűtlennek tartják a kormány február 11-én meghozott rendeletét, amely rögzítette a sztrájk idején szükséges még elégséges szolgáltatásokat, mégpedig olyan szinten, ami gyakorlatilag észrevehetetlenné teszi az iskolai megmozdulásokat. Mivel az Alkotmánybíróság itthon formai okokra hivatkozva nem foglalkozott a kérdéssel, megnyílt a lehetőség a nemzetközi jogi fórum megkeresésére. Komjáthy Anna arról tájékoztatta lapunkat, hogy már készül az az alkotmánybírósági beadvány is, ami a később törvényi szintre emelt korlátozások felülvizsgálatát kezdeményezi.

Meleg kell!

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) azt követeli a kormánytól, hogy 20-22 Celsius fokos hőmérsékletet biztosítson az iskolákban a télen, függetlenül attól, hogy állami, egyházi, alapítványi vagy önkormányzati fenntartású intézményről van szó. A nevelési-oktatási intézmények működéséről szóló kormányrendelet ugyanis 20 fokot határoz meg, de az érdekvédők szerint ez az egész nap iskolapadban ülő diákoknak kevés, ezért tegnap nyilvánosságra hozott közleményükben azt követelik, az állam fizesse ki a tantermek normális fűtésével járó pluszköltségeket.