Budapest;

2022-09-16 06:05:00

Lázár János nem áll le, újabb 40 embert rúgtak ki a Nemzeti Közlekedési Központból

Az egyik kirúgottnak állítólag azt mondták: „megbocsáthatatlan, hogy Budapest fejlesztésén dolgozott”.

Újabb 40 embert rúgtak ki csütörtökön az egykoron Vitézy Dávid irányította Budapest Fejlesztési Központ (BFK) romjain létrehozott Nemzeti Közlekedési Központból (NKK) – értesült a Népszava. Ez már a második elbocsátó kör volt és - úgy tudjuk - biztosan nem az utolsó. Ezúttal a zöld park, illetve a HÉV infrastruktúra fejlesztésen, a budai fonódó projekten és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem fővárosi campusberuházásán dolgozók kerültek sorra. Az egyik kirúgottnak állítólag azt mondták indoklásul, hogy „megbocsáthatatlan, hogy Budapest fejlesztésén dolgozott”.

Az NKK-ban a hírek szerint nem maradt egyetlen HÉV-vonalakhoz értő szakember se, így aligha kétséges a budapestiek és az agglomerációban élők számára az elmúlt évek legjobban várt közlekedési beruházásának leállítása. Ennek előjele volt, hogy júliusban már felfüggesztettek több ehhez kapcsolódó engedélyezési eljárást a fővárosi kormányhivatalban.

Tízezer milliárd forintnyi fejlesztést kellett konszolidálni, ezért eddig 2100 milliárd forint értékben, 270 beruházást függesztett fel a kormány – közölte Csepreghy Nándor, az Építési és Beruházási Minisztérium (ÉBM) parlamenti államtitkára a Portfolió csütörtöki konferenciáján.

Mindezek után érthető, hogy az NKK-ból hamarosan mindenkinek mennie kell. A még megmaradtak - nagyjából 150 ember a 330-ból - legalábbis így készülnek. De erre a sorsa juthat hamarosan a főként autópályákat, hidakat építő Nemzeti Infrastruktúra fejlesztő (NIF) Zrt. és a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. is, holott utóbbi kapta meg nem is olyan régen a nagy állami projektek levezénylését.

Mindhárom társaság beolvad az építési minisztériumba, feladatköre, munkavállalói és az ott vitt projektek is a Lázár János vezette tárcához kerülnek. Az erről szóló előterjesztésről még a héten dönthet a kormány.

A fővárosi projekt színtér új gazdája, Lázár János kinevezése után azonnal és félreérthetetlenül jelezte, hogy a régi időknek vége, elég sokat költött már Budapestre a kormány, most a vidék következik. Egyelőre nem talált időpontot a naptárjában arra sem, hogy egyeztessen a fővárosi beruházásokról Karácsony Gergely főpolgármesterrel. Helyettese, Csepreghy Nándor mindenesetre egy 117 elemből álló listát küldött Vadai Ágnesnek, a Demokratikus Koalíció parlamenti képviselőjének, amelyen állítólag a felülvizsgálandó projektek szerepelnek. Csakhogy ennek tekintélyes részét a budai Várban zajló több százmilliárdos múltidézés teszi ki, amelynek számos projektje már megvalósult és egyébként sem tartoznak Lázár portfóliójába. Elméletileg nem ő dönt a múzeumi negyedről sem, hiszen az Baán László felségterülete, de ez egyáltalán nem akadályozza az építési minisztert abban, hogy kijelentse: az állatkert Biodómját be kell fejezni, mert ez egy fantasztikus ötlet, nem maradhat torzón. Cserébe viszont állítólag fúrja a szintén a Városligetbe tervezett Új Nemzeti Galéria megépítését. De arról egyelőre a tárcavezető sem beszélt, hogy mi lesz a 330 milliárdosra taksált szuperkórházzal (DBC), vagy éppen a Németh Szilárd rezsibiztos által beharangozott csepeli közparkkal.