oktatás;demonstráció;pedagógusok;flashmob;Móricz Zsigmond körtér;pedagógussztrájk;tanárhiány;

2022-09-16 09:57:00

Három gimnázium tartott flashmobot a Móricz Zsigmond körtéren

A közoktatás tarthatatlan állapotára igyekeztek felhívni a figyelmet.

„Nem így képzeltük el a rendet!“, skandálták három budai iskola feketébe öltözött tanárai és diákjai péntek reggel a Móricz Zsigmond körtéren, miközben a problémáikat sorolták. A Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnáziumból, a Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnáziumból valamint a József Attila Gimnáziumból érkezett mintegy száz résztvevő - köztük sok szülő - így tiltakozott a közoktatás tarthatatlan állapota miatt. Az egybegyűltek szolidaritásunkat fejezték ki a miskolci Herman Ottó Gimnázium vezetőhelyettesi pozíciójából menesztett kollégájukkal és a többi megfélemlített tanárral. Leszögezték, hogy akciójuk nem a kollégáik, és nem az iskoláik vezetősége ellen irányul, „s főként nem irányul tanítványaink ellen, sőt: az ő érdekeiket szem előtt tartva cselekszünk“ - fogalmaztak.

Tiltakoznak többek között az ellen, hogy megmozdulásainkra a kormány fenyegetéssel válaszol, hogy a diákjaikkal zsarolják őket és hogy etikátlan, munkakerülő gazembereknek állítják be őket a közvélemény előtt. Hangos tiltakozásukat fejezték ki továbbá amiatt, hogy a kormány a létminimumon tartja az egyébként is túlterhelt tanárokat, akiknek a túlóráját sem fizetik ki. Felemelték szavukat a szabad tankönyvválasztás eltörlése, a Nemzeti Alaptanterv alacsony szakmai nívója, a nagy adminisztráció és a szegregáció ellen is. Követelték továbbá a sztrájkjogot, a szabad véleménynyilvánítás és gondolkodás jogát, valamint a végzettségükhöz méltó fizetést.

Egyik résztvevő tanár lapunknak elmondta, nem tartanak retorziótól, éppen azért szervezték becsengetés elé az akciót, hogy a tankerület ne tudjon belekötni. Arról, hogy a polgári engedetlenségben is részt vesz-e a három iskola, később döntenek.

A megmozdulást közösen kinyitott fekete esernyőkkel zárták.

A Tanítanék Mozgalom (TM) folytatja a gördülő polgári engedetlenségi akciót. A szervezet által közzétett interaktív térképen naponta frissülő adatokból követhető, hol, milyen megmozdulásokkal csatlakoztak az iskolák. Eszerint egyebek közt Miskolcon, Pécsen, Keszthelyen, Budakalászon, Budaörsön, Gödöllőn, illetve több mint tíz fővárosi intézményben tart ilyet a tanárok egy része. Pilz Olivér, a TM képviselője lapunknak elmondta, úgy érzik, egyre többen dühösek és csatlakoznak hozzájuk, ahogy egyre több szülő tapasztalja meg, hogy nincs aki tanítsa a gyerekét, a tanárok pedig egyre kevésbé tudják kifizetni a számláikat. Pilz szerint akkor fognak eredményt elérni, ha 51 százalék azt mondja, hogy az oktatás helyzetén változtatni kell - ezzel arra utalt, hogy "a Fidesz mindent mér" és aszerint cselekszik.

A civil engedetlenség mellett jövő héttől több iskolában a szakszervezetek által szervezett sztrájkokra is készülnek, de a Pedagógusok Szakszervezetétől kapott információk alapján egyelőre kevés intézményben lesz munkabeszüntetés.