Ukrajna;Vlagyimir Putyin;orosz megszállás;

Putyin: az ukrán ellentámadás nem változtatja meg Oroszország terveit

Egyúttal „komolyabb válaszlépésekkel” fenyegetett, ha az ukránok további sikereket érnek el - bár azt nem fejtette ki, pontosan mit ért ez alatt. 

Ukrajna legutóbbi ellentámadása nem fogja megváltoztatni Oroszország terveit - jelentette ki a Sanghaji Együttműködési Szervezet szamarkandi csúcstalálkozóján tartózkodó Vlagyimir Putyin a BBC szerint.

Az orosz elnöknek ez volt az első megnyilvánulása azt követően, hogy - mint lapunk is beszámolt róla - a honvédő ukránok egy meglepően sikeres akció során több ezer négyzetkilométert szabadítottak fel az orosz megszállás alól Harkiv régióban.

Putyin azonban most azt hangoztatta, nincs ok a sietségre, s a régióban zajló offenzíva továbbra is a tervek szerint halad. Megjegyezte, Oroszország eddig még nem vetette be teljes haderejét. 

„A donbászi támadóműveletünk nem áll le. Csapataink haladnak előre - nem túl gyors ütemben -, de fokozatosan egyre több területet foglalnak el”

 - fogalmazott.

Egyúttal azt ígérte, „komolyabb válaszlépések” várhatók, amennyiben tovább folytatódnak az ukrán ellentámadások. „Emlékeztetem Önöket, hogy csak a hivatásos hadsereg harcol ” - tette hozzá. 

Oroszország kezdetben tagadta, hogy sorkatonákat küldött volna Ukrajnába, ám több tisztet szankciók értek, miután olyan esetek kerültek napvilágra, amikor egyes sorkatonákat a hivatásos szerződés aláírására kényszerítettek. Moszkva mindezidáig nem üzent hadat Ukrajnának, az ország megszállását „különleges katonai műveletként” aposztrofálja, melynek céljai a hivatalos kommunikációban folyamatosan változnak. 

Oroszország kezdetben tagadta, hogy sorkatonákat küldött volna Ukrajnába, ám több tisztet szankciók értek, miután olyan esetek kerültek napvilágra, amikor a sorkatonákat szerződés aláírására kényszerítették. Moszkva mindezidáig nem üzent hadat Ukrajnának, az ország megszállását „különleges katonai műveletként” aposztrofálja, melynek céljai a hivatalos kommunikációban folyamatosan változnak.