oktatás;pedagógus;pedagógusbérek;álláshirdetés;takarító;

2022-09-19 07:30:00

Ugyanaz a budapesti iskola nagyobb fizetésért keres takarítót, mint történelem- és matektanárt

Szomorú és nagyon erős látlelet a hazai oktatás helyzetéről.

Álláshirdetéseket tett közzé a profession.hu-n a Xántus János Két Tanítási Nyelvű Gimnázium, eszerint délutános takarítót, angol nyelven tanító történelemtanárt és matematikatanárt keresnek. Közülük a legmagasabb bért a takarítónak ajánlják - írta meg elsőként a 444.

Persze a takarító esetében sem beszélhetünk túlságosan vastagon fogó ceruzáról, ezért a munkakörért nettó 200 ezer forintot ajánlanak, azonban annál erősebben talán semmi sem jelzi a pedagógusok helyzetét, hogy az említett két tanári állást

A történelem- és a matektanártól ezért cserébe értelemszerűen szakirányú felsőfokú végzettséget várnak el, a történelemtanár esetében felsőfokú angol nyelvtudást is. A takarító esetében természetesen ilyesmik nem szerepelnek az elvárások között.

Frissítés: A Xántus János Két Tanítási Nyelvű Gimnázium közleményt adott ki az álláshirdetések vonatkozásában, ebben azt írják: az intézmény pedagógus munkakörben foglalkoztatott munkavállalói a mindenkori érvényes Pedagógus bértábla alapján kapják a fizetésüket. Mivel az iskola alapítványi fenntartású, az állami intézményektől eltérően nem tehetnek közzé álláshirdetést a közszolgálati állásportálon. Mint írják, a profession.hu azonban nem ad lehetőséget a bérezésre vonatkozó szöveges megjelenítésre, csak egyetlen konkrét összeg jelölhető meg, amitől azonban a jelentkezőket megillető konkrét bér pozitív irányban eltérhet, a Bértábla szerinti besorolásuknak megfelelően.

„Az aktuális hirdetésekben a 2022-ben érvényben levő Bértábla legalacsonyabb, gyakornokra vonatkozó alapilletménye szerepel (203 000 forint), amely nem tartalmazza a garantált bérminimumra történő kiegészítés összegét (57 000 forint) és a 20 százalékos ágazati szakmai pótlékot (52 000 forint)” - közölték.