árnyékkormány;

Árnyékban

Hát megalakult Magyarország első árnyékkormánya. Olyan, amilyen. Látjuk. Csupa DK-s politikusból áll, ami nem lenne baj, ha a Demokratikus Koalíció olyan erős ellenzéke lenne a kormánynak, hogy képes lenne befolyásolni annak döntéseit. Vagy, ami még fontosabb: ténylegesen képes lenne a közvéleményt befolyásolni. De nem képes. És hogy mennyire nem – ez már nem pusztán a DK-ra, hanem az össz-ellenzékre vonatkozik, ezt mutatják a most vasárnapi időközi választások is. Korábbi, ellenzéki helyeket buktak el a pártok, és adták át a mandátumot a fideszes jelöltnek. (Most már 11-2 az arány a kormánypárt javára…)

Különösen a zuglói bukás fájó; ebben a kerületben nem volt kérdés, még 2019-ben sem, hogy a Fidesznek nincs keresnivalója. Most mégis fordult a kocka, és mi pontosan tudjuk, látjuk, hogy miért. Pontosan tudjuk, látjuk, hogy a hajdan együtt indulók jobban gyűlölik egymást, mint a Fideszt. És ebből, a most létrejött grémiumból is ez a következtetés vonható le: az egyszínű árnyékkormány nem jelent kihívást a hatalomnak.

Félreértés ne essék: nem a DK emberivel van bajom. Lehet, hogy ők külön-külön és együtt is nagyszerűek. A bajom azzal van, hogy egy túlhatalomban lévő alakulattal és, egy teljesen lebutított társadalommal szemben nem képviselnek valódi ellenerőt. Igaz: Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, vasárnapi beszédében is hívta a testületbe a többi párt képviselőjét, a névsor azonban mutatja: eredménytelenül. Vagyis: fényévnyi távolságra kerültünk április 3-ától, attól a reggeltől, amikor még azt hittük, a nap végén lesz minek örülnünk. Hiszen a sok-sok elvetélt próbálkozás után, végre összeálltak az Orbán-rezsim leváltásában érdekeltek. Ám hiába: súlyos, a korábbinál is súlyosabb bukás lett a vége. Azóta idestova fél év telt el, a kormány időközben hatalmas bajba került – persze inkább az emberek -, hibát hibára halmoz, nap, mint nap lyukad ki a hamis propagandája, és mégis: Zuglóban és Újbudán is nyerni tudott.

Jó, az árnyékkormány csak most, a hét végén jött létre. És jó, hogy létrejött. De egy - ismétlem: egyszínű - árnyék-kormány még nem csinál nyarat…