Oroszország;Ukrajna;Aljakszandr Lukasenka;Belarusz;orosz-ukrán háború;

2022-09-20 21:37:00

Aljakszandr Lukasenka elrendelte a biztonsági erők mozgósítását

„Ha Oroszországgal vagyunk, ennek megfelelően kell cselekednünk” - mondta a belarusz diktátor.

Elrendelte a biztonsági erők mozgósítását és a törvények szigorítását Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök. A BelTa belarusz állami hírügynökség szerint Lukasenka kijelentette: „ha Oroszországgal vagyunk, ennek megfelelően kell cselekednünk”. A diktátor szerint lényegében közös a hadseregük Oroszországgal, erejük az élvonalban van.

Aljakszandr Lukasenka a belarusz nemzetbiztonsági tanács titkárával, Aljakszandr Volfoviccsal tartott megbeszélést, ezt követően tette meg bejelentéseit. A diktátor állítása szerint a helyzet súlyos, ezért védekezniük kell.

- idézte a diktátort az állami hírügynökség. Aljakszandr Lukasenka szerint kötelességük van orosz szövetségesük felé, nem hagyhatják, hogy „hátba szúrják Oroszországot” Belaruszon keresztül. Az elnök ezért utasította Volfovicsot, a Honvédelmi Minisztériumot, valamint az összes védelmi, biztonsági és rendvédelmi szervet, hogy dolgozzák ki a „gyakorlati tevékenységeket” az ukrán határnál. Állítása szerint ezért nem érheti őket kritika, hiszen meg kell védeni az országot.

A belarusz diktátor a BelTa állami hírügynökség beszámolója szerint közölte,

Állítása szerint egyre több hasonló törekvés van, amely „fellángolásokat” akar szítani. Eszerint Ukrajnában külföldre szökött belarusz alakulatokat képeznek ki azért, hogy fegyveres felkelést robbantsanak ki saját hazájukban a hatalomátvétel érdekében s hogy az országot a NATO-hoz csatlakoztassák. Lukasenka azt állította, Belaruszt minden irányból nyomás alatt tartják, az efféle „nemzettudatos” embereket „ellenségeknek” nevezte. Ezért a diktátor szerint minden kormányzati intézményt be kell vetni az országban „a fegyelem és a rend” helyreállítása érdekében. Közölte, az oktatásban, a szociális szférában és a gazdaságban is vannak gondok ezen a téren.