Erkel Színház;Ókovács Szilveszter;rezsiemelés;

2022-09-21 17:06:00

Bezár az Erkel Színház a megemelkedett rezsiárak miatt

Ugyanakkor az Operaház működése nincs veszélyben, s a főigazgató reméli, a nézők elviselik a kötelezően előírt 18 fokot. 

A megvont állami támogatás és az új rezsiszámlák összességében hárommilliárd forint mínuszt jelentenek az intézmény költségvetésében - mondta el az Inforádiónak adott interjújában a Magyar Állami Operaház főigazgatója. 

Ókovács Szilveszter úgy fogalmazott, vakon repülnek, ködben, éjjel, ugyanis még nincsenek tisztában az összes intézményük pontos áremelkedésével. Egy azonban biztos: az Erkel Színház bezár a fűtési szezonra a megemelkedett rezsiárak miatt. Hozzátette, az Eiffel Műhelyházban például távfűtés van, január 1-jétől lesz érvényes az új ár, de nem tudják, mi várható a következő évben, márpedig az Eiffel 30 ezer négyzetméteres, ami nagyon nagy terület. Itt több előadást törölnek, s megtakarítást várnak attól, hogy a Bánffy Miklós termet és a közösségi tereket nem kell annyiszor felfűteni. 

- fogalmazott. 

A rezsiszámlák mértékéről a főigazgató elmondta: sok intézmény együtt „közbeszerezteti” a gázt. A kapott ajánlat egymilliárd forint körüli összegről szól a gáz esetében, ami 8-10-szeres változás. Az áram esetében is hasonló nagyságrenddel kell már számolni, bár a konkrét szám még nincs meg. Igencsak nehéz helyzetbe került ezzel az intézmény, ugyanis a minimum kétmilliárd forinttal magasabb rezsiszámla és az egymilliárdos elvonás a költségvetésük egyötödét teszi ki. Ez az összeg a működési költségből jön le, a béreket nyilván nem érintheti az elvonás - hangsúlyozta. „Most csak arra tudunk koncentrálni, hogy az Operaházat működőképes állapotban tartsuk, és az oda betérő nézőket a legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki. A 18 fokot meg remélem, hogy elviselik majd, úgyis hamar belehelik a nézőteret. Nem hiszem, hogy ott fázás lesz” - mondta el Ókovács Szilveszter.