Budapest;Fukuyama;demokrácia;CEU;

2022-09-21 20:00:00

„Orbán Viktor visszavisz minket olyan korábbi időkbe, amikor a liberális felvilágosodás még nem létezett”

Az amerikai konzervatívok azért szeretik a magyar miniszterelnököt, mert hangosan kimondott sok dolgot, amit ők is gondolnak, és felvállalta, hogy a kereszténység az alapja a politikájának – mondta Francis Fukuyama világhírű filozófus, politikatudós.

Hazai és külföldi szakértők beszélgetnek azokról a legégetőbb társadalmi kérdésekről, melyeket a demokratikus és névleg demokratikus országok állampolgárai szó szerint a bőrükön is érezhetnek – a meghívó szerint így foglalható össze röviden annak a kétnapos konferenciának a témája, amely Budapest Fórum a fenntartható demokráciák építéséről címmel szerdán kezdődött a fővárosban. A második alkalommal megrendezett tanácskozást a fővárosi önkormányzat, a Political Capital és a CEU Demokrácia Intézete szervezte.

Magyarország nem érdemli meg, hogy elveszítse a demokráciát – állapította meg köszöntőjében Shalini Randeria, a CEU rektora, aki Bécsből jelentkezett be a rendezvényre. Nem csak Magyarországra utalva elmondta:

„Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy Budapest 2030-ra klímasemleges legyen” – ezt már Jávor Benedek, a fővárosi önkormányzat brüsszeli képviselője ígérte. Krekó Péter, a Political Capital ügyvezető igazgatója megjegyezte, hogy „sötét tendenciák vannak manapság”, ezért különösen fontos a demokráciák ellenállóképességének megerősítése. A szabadság és béke ellenségei között Oroszországot és Kínát nevesítette.

Karácsony Gergely főpolgármester felidézte, hogy az ukrajnai háború kitörése után Matteo Salvini olasz szélsőjobboldali politikus a lengyel-ukrán határ lengyelországi oldalára utazott. Wojciech Bakun, Przemysl polgármestere közös sajtótájékoztatójukon váratlanul előhúzott egy olyan putyinos pólót, amit korábban Salvini moszkvai útja során viselt. Karácsony ezt olyan emblematikus képnek nevezte, 

A modern háborúk majdnem mindig összekapcsolódnak a fosszilis tüzelőanyagokkal – jelentette ki a főpolgármester. A demokrácia – folytatta – a „jó” és a „rossz” között igyekszik különbséget tenni, a populizmus az „ők” és „mi” között. Karácsony Gergely szerint „óriási a felelősségünk”, cselekedeteink formálhatják a történelem menetét.

– hangsúlyozta Paul Fox brit nagykövet az első panelbeszélgetésen. A demokráciába vetett hit csökkent, vákuum keletkezett, megszületett a vágy a „könnyű” (populista) megoldásokra – tette hozzá, remélve, hogy a kihívások ellenére a demokrácia fog felülkerekedni ebben a küzdelemben. Rajta kívül a cseh, a holland, a lett és a svéd nagykövet vett részt ezen a fórumon:

Az első napot záró beszélgetés az orbáni illiberalizmusról szólt. Charles Gati, a Johns Hopkins Egyetemen professzora világossá tette:

Francis Fukuyama, japán származású amerikai filozófus, politikatudós online formában vett részt a rendezvényen. A kérdésre, hogy Orbán Viktor miniszterelnöknek és politikájának milyen visszhangja van az Egyesült Államokban, elmondta: bár való igaz, hogy Magyarország kis ország, Orbán Viktor „óriási globális hatást” gyakorol, főleg az amerikai konzervatívokra. Dallasban „állva tapsolta” a közönség a Konzervatív Politikai Akció Konferencián (CPAC).

Népszerűségének egyik oka, hogy nyíltan beszél, sokan – főleg a szélsőjobboldalon – úgy gondolják, a mainstreambe helyezte azokat a nézeteket, amelyeket az USA-ban is szeretnének megvalósulva látni. Orbánt ugyan nem teoretikusként tartjuk számon, de bizonyos absztrakt gondolatokat nagyon jól tudott megfogalmazni – közölte Fukuyama. A magyar miniszterelnök a demokratikus mandátumát használta fel arra, hogy leépítse a liberális demokráciát.

Európa egy olyan liberalizmust képvisel, amely a vallásháborúk után jelent meg, és amelynek értelmében a vallás nem képezi alapját a liberális felvilágosodásnak. Fukuyama szerint

A filozófus lényeges elemként említette a magyar nemzettudathoz kapcsolódó politikát is. Utalt a kormányfő tusványosi „fajkeveredést” elutasító beszédére, amit problémásnak nevezett. Példaként hozta fel, hogy az Amerikába emigrált híres magyar atomfizikusok, akik Budapesten végezték a gimnáziumot és zsidók voltak, Orbán definíciója szerint nem magyarok. (Később az egyik hozzászóló „túl erősnek” találta ezt a kitételt, az előadó azonban erre nem reagált.)

Magyarország nagysága részben abból fakad, hogy volt egy liberális Osztrák-Magyar Monarchia, amely igenis bátorította a „fajok keveredését”, a sokszínűséget – állította Fukuyama, aki problémának nevezte azt is, hogy