oktatás;

PDSZ: nem szűntek meg a pedagógusokat ért fenyegetések, elengedhetetlen a sztrájk folytatása

Van olyan tankerület, ahol “elfogadhatatlan viselkedésnek” nevezték, hogy a pedagógusok, diákok a tankerületi központ épülete előtt demonstráltak.

A tanársztrájk és a polgári engedetlenség miatt nagy a nyomás az intézményvezetőkön, egy tankerületi értekezleten például elhangzott, hogy aki nem tud “rendet tartani” az iskolában, nem érdemi meg, hogy igazgató legyen – állítja Komjáthy Anna, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) választmányi elnöke a szakszervezet pénteki, országos választmányi ülésén elhangzottak alapján. Lapunknak azt is elmondta, van olyan tankerület, ahol “elfogadhatatlan viselkedésnek” nevezték, hogy a pedagógusok, diákok a tankerületi központ épülete előtt demonstráltak.

A PDSZ a Pedagógusok Szakszervezetével közösen most hétfőtől hirdetett gördülő sztrájkot, minden héten meghatározott napokra. Bár a munkabeszüntetéshez még csak néhány tucat iskola pedagógusai csatlakoztak, a PDSZ szerint elengedhetetlen a sztrájk folytatása. Emlékeztettek: a tavaszi munkabeszüntetésekkel fontos részeredményeket lehetett elérni, a kormány például kénytelen volt visszakozni és egy uniós pályázatban elismerni, hogy komoly problémák vannak a közoktatásban, például hogy a magyarországi pedagógusok kereseti helyzete számottevően elmarad az európai átlagtól.

A PDSZ szerint az is a tiltakozások eredménye, hogy a kormányban egyáltalán felmerült, hogy uniós forrásokat is lehetne a közoktatásra fordítani.

Pénteken a diákok akciói is tovább folytatódtak: a budapesti Szerb Antal Gimnáziumnál mintegy háromszáz középiskolás alkotott élőláncot, felhívva a figyelmet, hogy az oktatási rendszer problémáinak megoldása nem tűr halasztást. Pilisvörösváron a Városháza előtt pedagógusok, szülők, diákok tartottak demonstrációt. A Deák Téri Evangélikus Gimnázium harmincegy tanára fekete ruhában, kockás zászlóval demonstrált és egy nyilatkozatot is közzétettek, amelyben egyebek mellett azt írták: “az EU minden tagállamában létezik önálló oktatási minisztérium, kivéve Magyarországon. Ez változzon meg!”

A tiltakozások jövő héten is folytatódnak, a tervek szerint kedden és csütörtökön lesznek újabb sztrájknapok.