Európai Unió;Parlament;Orbán Viktor;drágulás;rezsi;élelmiszerárak;orosz szankciók;

Orbán: amint eltörlik a szankciókat, csökkennek az élelmiszerárak

A miniszterelnök a Vodafone megvásárlását semmiképpen nem állítaná szembe más nemzetstratégiai céllal. 

- Tudomásul kell vennünk, nem is nagyon tehetünk mást, hogyha a dollár erősödik az euróval szemben, az automatikusan gyengíti a forintot. Ma ez a helyzet, ha az euró erősebb lenne, a dollár nem tudna vele szemben erősödni, akkor a forintunk is erősebb lehetne - jelentette ki a miniszterelnök hétfő este az azonnali kérdések órájában.

A DK országgyűlési képviselője az élelmiszerárak emelkedéséről érdeklődött. Kálmán Olga szerint Orbán Viktor, sok minden más mellett az elmúlt 12 évben tönkretette a forintot. 270 forintos euróárfolyamnál vette át a kormányzást 2010-ben, és innen jutott el a 400 forintnál is magasabb euró árfolyamhoz. Arra kérte, hagyjon fel az összeesküvés-elméletekkel, hogy az oroszok igazából nem is Ukrajna ellen. „Értem én, hogy ön a magyaroktól akarja elvenni azt a pénzt, amit az elmúlt 12 év lopásai miatt az Uniótól nem kapott eddig meg. Csak egy kérdésem van, meddig folytatják minden létező eszközzel az élelmiszerárak emelését. Mikor lesz ennek már vége, miniszterelnök úr?” - fogalmazott. 

„Arra a kérdésre, tisztelt képviselő asszony, hogy mikor lesz vége az élelmiszer áremelkedésnek az a válasz, hogy akkor, amint vége van a szankcióknak, azonnal csökkenni fognak az élelmiszerárak”

- kezdte válaszát Orbán Viktor. Odaszúrt a DK-nak is: azt javasolta Kálmán Olgának óvatosabban rója fel a kormánynak a forint gyengeségét, tekintettel a korábbi szocialista kormányok által összehozott csődtömeget, amit a 2010-ben alakult magyar kormánynak kellett eltakarítania.

- Miniszterelnök úr, én ezzel azért annyira nem büszkélkednék, hogy ön úgy takarította el ezt a csődtömeget, hogy a 270 forintos euróból mindjárt csinált 400-420-asat - vágott vissza Kálmán Olga. Szerinte a kormányfő nem válaszolt a kérdésére, mikor lesz vége az élelmiszerár-drágulásnak. Éppen ezért alakította meg Dobrev Klára az árnyékkormányát, hogy hazánk egy tisztességes, demokratikus, egymásra figyelő ország legyen. 

- Örülök, hogy a képviselő asszony egymásra figyelő kormányzást ígér, de szeretném megjegyezni, hogy nehéz úgy egymásra figyelni, ha közben kilövik az ember szemét - kezdte viszontválaszát Orbán Viktor. Majd azzal zárt, hogy látta, árnyékkormányt alakított a DK, ám amikor vezették az országot, akkor nem árnyékban, hanem napsütésben tehették ezt. Jól le is égtek. Mindannyiunk érdekében azt javaslom, hogy önök továbbra is csak maradjanak az árnyékban - fogalmazott a miniszterelnök. 

MSZP: legyen 36,6 forint alatt az áram ára!

A szocialista Molnár Zsolt azt rótta fel a miniszterelnöknek, hogy a Fidesz azt mondta a kampány során, hogy nem fogják emelni, majd a választások után az átlagfogyasztás felett 70 forintra emelték ezt a díjat. A politikusnak egyértelmű, hogy, a paksi atomerőmű nyereséges, ezért semmi nem indokolja, hogy a korábbi 36,6 forintos árnál magasabbra kelljen emelni. Ezért azt kérjük, hogy haladéktalanul intézkedjen ön, illetve a kormánya, hogy a 36,6 forintos áramdíjra álljon vissza az átlagfogyasztás feletti lakossági fogyasztás, hiszen ez a méltányos, és ez nem minősül sarcnak. 

- Az áram és a gáz árát nem a magyar kormány kötötte össze, ez egy elhibázott politikája az Európai Uniónak 

- válaszolta Orbán Viktor. majd azzal folytatta, a Paks 1 által termelt áramot pedig azért nem tudjuk önköltségi áron adni, mert Paks 1 nem fedezi a teljes magyar energiafogyasztás 100 százalékát, hanem annak csak körülbelül egyharmadát. Ha meglesz a Paks 2, nem lesz semmi akadálya annak, hogy úgy járjunk el, hogy az MSZP egyébként azt hiszem, hogy jóindulatúan javasolta.

- Futballnyelven szólva az első félidő napján az ön válaszát hallgatva nem állok jól, ezért taktikát kell változtatnom - kezdte ismételt válaszát Molnár Zsolt. A ma esti magyar-olasz mérkőzésre utalva azt kérte, változtasson ezen a helyzeten és engedje, hogy

a magyar családok csak azon izguljanak, hogy csoportgyőztesek leszünk-e, és ne a csekkembertől való rettegéssel teljenek a napjaik.

Orbán Viktor erre azt mondta, minden magyar család az energiafogyasztásának egy bizonyos százalékát 181 ezer forint mértékig támogatásként megkapja a magyar kormánytól. Ezt meg fogjuk tartani, ha ezen tudunk még javítunk. Például, ha sikerülne a szankciókat megakadályozni, vagy azok meghosszabbítása nem történne meg, akkor visszatérhetünk a korábbi magasabb értékre is. Éppen ezért azt javasolta, hogy az MSZP támogassa a kormányt ebben. 

Jobbik: segíteni kell a kisvállalkozásokat!

Napokban, de legfőképp hetekben sorra kapkodhattuk a fejünket, hogy mennyi cukrászüzem, mennyi vendéglő, mennyi pékség és mennyi kisbolt zárta be az ajtóit, húzta le a rolóját talán örökre – jelentette ki a jobbikos Lukács László György. A politikusnak úgy tűnik, hogy a Nagy Márton által korábban bejelentett, tízezer vállalkozást érintő, az energiaintenzív ágazatban dolgozó cégeknek szóló támogatásban nincsenek benne az egyedi vállalkozók és a kis cégek.

„Tisztelt miniszterelnök úr, tehát mit üzen a koronavírus-járvány rossz kezelése miatt amúgy is elmúlt két nehéz év elé néző, illetve maga mögött tudó és ebben szenvedő, bezárt és bezárásra váró boltoknak Brüsszel, Soros, Gyurcsány, vagy esetleg szankciók. Melyiket választaná a miniszterelnök úr?”

- tette fel a kérdést.

A miniszterelnök válaszában emlékeztetett, indul a gyármentő program, emellett munkahelyvédelmi akciótervet is indítanak, amennyiben szükség lesz rá, de reméli, nem lesz rá szükség. Ma ugyan még munkaerőhiány van a magyar munkaerőpiacon, de előfordulhat, hogy inkább elbocsátások lesznek, és akkor meg kell támogatnunk a vállalkozásokat, hogy továbbra is alkalmazhassák az embereket – tette hozzá.

Lukács László György válaszában megjegyezte, nem adnak igazi támogatást azoknak, akik a legkisebbek, s akik családjuk miatt vállalkoznak. Éppen ezért azt javasolta, ne a multikat támogassák, hanem ezeket a hazai kisvállalkozásokat.

Orbán Viktor azt javasolta: várjuk meg, míg a kormányzati programok elindulnak és és utána mondjuk ki a véleményt, hogy segítséget jelentett-e a kicsiknek, vagy inkább úgy lesz, ahogy pesszimistán látja, hogy nem.

Párbeszéd: miért magasabb az orosz gáz ára?

Önök azzal nyertek választást, hogy lesz olcsó orosz gáz és lesz rezsicsökkentés. Most ebből két dolog biztosan nem teljesült, nem lett olcsó orosz gáz és rezsi növelés lett – fogalmazott azonnali kérdésében a Párbeszéd országgyűlési képviselője. Tordai Bence szerint a kormány azt biztosítja, hogy az oroszoknak végtelen ideig gyakorlatilag hatalmas pénzeket fizethetünk ezért a gázért. Úgy véli, ha a kormány a korábbi feltételekkel kötötte volna meg a gázszerződést, akkor akkor nem hétszeres drágulás, hanem ennek nagyjából a negyede lett volna maximum az az áremelkedés, ami a magyar családokat sújtja.

- A szavait úgy értettem, hogy ön is úgy látja, hogy a szankciók bevezetésével párhuzamosan emelkedtek meg az energiaárak és a gázárak a világpiacon – felelt Orbán Viktor. Ezt követően azzal folytatta, Magyarországnak az volna az érdeke, hogy bárkivel és az oroszokkal is fixáras szerződést kössünk, ám ezt az Európai Unió megtiltotta. Kifejtette, az Európai Unió írja elő, hogy a tőzsdei árakhoz, a rotterdami tőzsdei árhoz kell igazítani a hosszú távú gázvásárlási szerződéseket. Én azért tekintem a mostani szerződést jónak, mert a korábbi, 1990-es években emlékeim szerint Horn-kormány idején kötött szerződésben kikötött jutalék lényegesen magasabb, mint az, amit most kell fizetnünk a hosszú távú szerződésért – jegyezte meg.

- Miniszterelnök úr, úgy látom, szövegértési problémák vannak egyrészt. Én nem a szankciókról beszéltem, másrészt úgy látszik, hogy önnek a szerződés szövegének az értelmezése sem ment, nem csak az én kérdésem az értelmezése

– vágott vissza Tordai Bence. Ugye azt ígérte „maga Vlagyimir barátja”, hogy ötöd áron fogjuk kapni a tőzsdei gázárhoz képest az orosz gázt, éppen ezért arról érdeklődött, hol van ez az ár.

A miniszterelnök mindezt úgy fogadta, nem tanácsolja a magyaroknak, hogy a Párbeszédhez forduljanak. Amit tudok tanácsolni és javasolni a magyar választópolgároknak, az az, hogy értékeljük és becsüljük meg azt a körülményt, hogy Magyarország ma olyan állapotban van, hogy havonta 181 ezer forint értékű energiatámogatást tud adni a rezsicsökkentésen keresztül minden egyes magyar családnak – jelentette ki. Válaszát azzal zárta, hogy ezzel a 181 ezer forintos támogatással elviselhető állapotokat tudunk előidézni. Mindent meg fogunk tenni annak érdekében is, hogy egyébként, ha lehet, akkor minél többet keressenek az emberek, adókat fogunk csökkenteni és emelni fogjuk a fizetéseinket is – fogalmazott Orbán Viktor. 

Mi Hazánk Mozgalom: egyelőre nincs válasz a kitolódott gyermekvállalásra

A gyermekvállalással kapcsolatos akadályokról beszélt a Mi Hazánk Mozgalom képviselője. Dúró Dóra megemlítette, a 25-34 éves korosztály 41 százaléka még mindig a szüleivel él, tehát amikor már a gyermekvállalásnak kellene aktuálisnak lennie, akkor még a lakhatás kérdése sem megoldott. A három gyermek után járó családi adókedvezmény kevesebb, mint fele annyit ér, mint amikor bevezették, miért nem teszik inflációkövetővé ezt a családtámogatási formát, legalább a nyugdíjakhoz hasonlóan. „Ha ez a tendencia folytatódik, miniszterelnök úr, ami az elmúlt 12 évet is jellemezte, akkor egy fenntarthatatlan államháztartás felé rohanunk. Mit tesznek annak érdekében, hogy elkerüljük az összeomlást?” - tette fel kérdését.

- Ebben az évben a tavalyi szja mintegy 670 milliárdos összegét visszafizettük azoknak a családoknak, akik azt megkeresték és befizették. Korábban ilyen nem volt, ez nagy segítség ebben az évben 

– jelentette ki Orbán Viktor. Kifejtette, ha a családi adókedvezmény, vagy a nyugdíjon kívül bármilyen juttatás az inflációhoz lenne kötve, akkor az „ilyen szankciós politika okozta infláció mellett az azonos lenne a biztos államcsőddel.” Egyúttal megjegyezte, nem lesz online oktatás. Jelezte, decemberben véglegesítik a következő évi költségvetést és a mostani energiaválság ellenére is újabb családokat támogató lépéseket szeretne bemutatni.

Dúró Dóra úgy reagált, a mostani energiaválság ellenére is idén nagyjából 70 olyan munkanap van, amikor a családoknak kell gondoskodniuk a gyermekük felügyeletéről, mert iskola- és óvodaszünet és egyéb okok miatt erre szükség van. Ez óriási hátrányt jelent a munkaerőpiacon a gyermektelenekhez képest. Másrészről az első gyermek vállalásakor rendkívüli mértékben kitolódott az édesanyák életkora, amire szintén az elmúlt 12 évben a kormányzat nem adott választ, holott ez már 2010-ben is látható volt.

- A december elején tervezett intézkedések között elsősorban olyanoknak kell szerepelniük, amelyek ahhoz segítik a fiatal lányokat, asszonyokat, hogy 30 éves kor előtt meg tudják szülni az első gyermeküket – felelte a miniszterelnök. 

Orbán Viktor a maga részéről támogatja, hogy abban az esetben, 

amennyiben valaki ugyan elhagyta a 25. életévét, és már nem járna neki az szja-mentesség, de ha vállalja, hogy megszül egy gyermeket 25 és 30 éves kora között, akkor 30 éves koráig ezt a mentességet továbbra is élvezhesse.

 Reményét fejezte ki, hogy december elején ezt sikerül matematikailag is alátámasztani.

LMP: ha van pénz a Vodafone-ra, akkor a klímavédelmi intézkedésekre is kell legyen

A bejelentett kormányzati intézkedések teljesen figyelmen kívül hagyják a zöld és a környezetvédelmi szempontokat – hangoztatta az LMP országgyűlési képviselője. Kanász-Nagy Máté azt látja, továbbra is a fosszilis energiafüggésbe, az „atomfüggésben” és az orosz függésben akarják tartani az országot. Úgy véli, ideje lenne megérkezni a XXI. századba, ahol a kormányzati döntések során egyszerre veszik figyelembe a társadalmi, a gazdasági és a környezeti szempontokat is. Kifogásolta, hogy a miniszterelnök energiaválságról beszél, de nem veszi azt észre, hogy nem lehet energiaválságról beszélni klímaválság és környezeti válság nélkül ezek nagyon szorosan összetartoznak. Éppen ezért azt javasolta, a kormány fontolja meg az LMP programját – úgyis mint a klímabérlet, vagy éppen az épületszigetelés bevezetését, mivel ha egy telekommunikációs cég megvásárlására van 700 milliárd forint, akkor erre is lennie kell.

Válaszában a miniszterelnök azt javasolta, ne nemzetstratégiai célokat ne állítsanak egymással szembe. 

- A telekommunikáció az legalább olyan fontos része a jövőnek, mint a klíma, és ma ki vagyunk szorítva erről a piacról, ezért én a Vodafone megvásárlását semmiképpen nem állítanám ellentétbe más nemzetstratégiai céllal

– fogalmazott. Hangsúlyozta, atomenergia nélkül nem megoldható Magyarország ellátása. A napenergiát terhelő adó csökkentésén, illetve befizetési kötelezettség csökkentésén pedig már gondolkodtak, azonban úgy látják, olyan mértékben nőttek az árak, és olyan nagy profitok keletkeztek a napenergiából is, hogy tőlük is elvárható, hogy a rezsicsökkentési alaphoz bizonyos mértékig járuljanak hozzá. Éppen ezért ennek a befizetésnek az eltörlését egyelőre nem tervezik, de egyébként egyértért azzal az iránnyal, hogy mihamarabb tehermentesüljenek a befizetés alól. A szélenergia kérdése tanulmányozást igényel, minként legyenek az elhasznált lapátok újrahasznosítva, vagy mi legyen azzal a környezeti nyomással, amelyet a szélturbinák működése az élővilágra, illetve a környéken lakókra kifejt. Kitért arra is, hogy zajlik a tapasztalatok feldolgozása és vannak viták az adatok értelmezéséről és ezt követően fognak megszületni a döntések. 

Énrám csak mérsékelt százalékban számíthat ebben az ügyben – zárta mondandóját Orbán Viktor.