szankciók;

2022-10-01 06:00:00

Miközben Orbán Viktor itthon támadja az uniós szankciókat, addig Brüsszelben a büntetőintézkedések megerősítését sürgető nyilatkozatot írt alá

Két irányba megy Orbán.

„Megerősítjük az Oroszország illegális intézkedéseivel szembeni korlátozó intézkedéseinket. Tovább növeljük a nyomást Oroszországra, hogy fejezze be agresszív háborúját”. Ez áll abban a nyilatkozatban, amelyet az EU állam- és kormányfői testülete, az Európai Tanács adott ki tegnap délután a négy ukrajnai terület illegális orosz annektálását követően.

Mindeközben idehaza az Oroszország elleni büntetőintézkedések teljes megszüntetését sürgeti és kilátásba helyezte, hogy az állam- és kormányfők októberi találkozóján ezért fog lobbizni. Emellett azzal vádolja Brüsszelt, hogy hazudott, mert azt ígérte, hogy a szankciók véget vetnek a háborúnak és jobban fognak fájni Oroszországnak, mint Európának. A szankciók elleni harcot szolgálja a beharangozott nemzeti konzultáció is.

Orbán Viktor tegnap az állami rádióban például arról beszélt, hogy a válságért továbbra is a szankciós politika a felelős. – Hazudtak Brüsszelben az európai embereknek, amikor kivetették a szankciókat az energiahordozókra – mondta, majd arról beszélt, hogy ezeket a szankciós döntéseket ki lehet javítani.

Az EU országai eddig hét szankciós csomagot fogadtak el és úton van a nyolcadik. Valamennyit az Európai Bizottság dolgozta ki és a tagállamok hagyták jóvá, méghozzá egyhangúan.

Ursula von der Leyen bizottsági elnök a negyedik szankciós csomag márciusi bejelentésekor például ezt mondta: “Dolgozunk azon, hogy fokozzuk a gazdasági nyomást a Kremlre. Az általunk elfogadott három átfogó szankcióhullám, valamint a szankciók hatályának e heti kiterjesztése nagyon keményen sújtotta Oroszország gazdaságát”.

A korlátozó intézkedések nem pusztán Oroszország gazdasági térdre kényszerítését célozzák, hanem azt is kifejezésre juttatják, hogy az orosz csapatok által elkövetett atrocitások és emberi jogi jogsértések nem maradhatnak megválaszolatlanok. Erre utalt a bizottsági elnök, amikor áprilisban, a bucsai vérengzésről készült megrázó híreket követően javaslatot tett az ötödik szankciós csomagra: “Oroszország kegyetlen és könyörtelen háborút folytat, nemcsak Ukrajna bátor csapatai, hanem a polgári lakosság ellen is. Fontos, hogy ezen a kritikus ponton a lehető legnagyobb nyomást gyakoroljuk Putyinra és az orosz kormányra. A négy szankciócsomag keményen hatott, és korlátozta a Kreml politikai és gazdasági lehetőségeit. Kézzelfogható eredményeket látunk. Az események fényében azonban nyilvánvaló, hogy tovább kell fokoznunk a nyomást.”

Szeptember 28-ikán, a nyolcadik szankciós csomag előterjesztésekor pedig von der Leyen ismét annak a véleményének adott hangot, hogy a szankcióik keményen sújtják Putyin rendszerét és megnehezítik számára a háború fenntartását. “Mi pedig fokozzuk erőfeszítéseinket és haladunk előre”, hangsúlyozta, és ehhez a véleményéhez pénteken csatlakoztak az állam- és kormányfők is, köztük Orbán Viktor miniszterelnök.