Orbán-kormány;MVM Zrt.;orosz gáz;

2022-10-05 06:15:00

Új számítási módszerrel állt elő az Orbán-kormány, hogy az orosz gáz legyen olcsóbb, kár, hogy így is drága

Olcsóbb lett, csak messze nem a Vlagyimir Putyin által említett 80 százalékkal.

Júliusban ezer köbméterenként 986 euróért adhatták az oroszok Magyarországnak a gázt – számítottuk ki a KSH most frissített külkereskedelmi nyilvántartása alapján. Hétfőn a beszerzésért felelős állami MVM váratlanul bejelentette, hogy az orosz szállítások mögött álló, orosz Gazpromnál a kifizetések átütemezését érte el. Ennek kapcsán Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter ugyanaznap egy háttérbeszélgetésen többek között nyilvánosságra hozta, hogy orosz gázárunk az irányadó tőzsde, vagyis a rotterdami Ttf egy hónappal korábbi átlagárát követi.

Ezt a tájékoztatást valósnak feltételezve arra juthatunk, hogy júliusban az irányadó tőzsde ezer köbméterenként 1052 euróra rúgó átlagáránál hat százalékkal olcsóbban kaptuk az oroszoktól a gázt, ugyanakkor a korábbi hónapok során az oroszok ceruzája az irányadó, tőzsdei árnál több esetben jóval vastagabban fogott.

Emlékezetes, Vlagyimir Putyin épp februárban nyilatkozott úgy, hogy a magyar gázár a tőzsdei ötödére rúgna. Az orosz elnök eme, a Fidesz-propaganda által széles körben átvett közlése, változatlanul, semmilyen szemszögből nem tűnik megalapozottnak. Bár 2018-tól számolva orosz gázárunk még egy hónapos árelcsúsztatással számolva is közel 6 százalékkal magasabb, az kétségkívül elmondható: ugyane, egy hónapos elcsúsztatás elvéből kiindulva az új magyar-orosz gázszerződés tavaly októberi életbe lépése óta az orosz gázár - jelen állás szerint - átlagosan már olcsóbb az irányadó tőzsdei szintnél. Az is tény, hogy júliusi orosz tarifánk az egyazon havi tőzsdei szintnél 42 százalékkal alacsonyabb volt.

Lapunk korábban a tőzsdei és az orosz gázár-ív rajzolatának egybeesése alapján mégis arra jutott, hogy orosz gázárunk nem az egy, hanem a két hónappal korábbi Ttf-átlagot követheti. Ez alapján 2018-tól számolva jóval nagyobb orosz gázár-többlet adódott. Az új magyar-orosz gázszerződés tavaly októberi életbe lépésétől számítva orosz gázárunk rajzolata két hónapos elcsúsztatással sokkal egyértelműbben rásimul a Ttf-re, mint egy hónapossal. (Bár az oroszok átlag egy százalékkal így is olcsóbbak.) A rajzolatok alapján tehát önmagában mégis csak a két hónapos elcsúsztatás tűnik valószínűbbnek. Kétségtelen ugyanakkor, hogy az egy hónapos csúsztatás a kormányzati kommunikáció számára jóval kedvezőbb adatot eredményez.

Az illetékesek eddig a szerződés titkosságára hivatkozva a számos tudakozódás ellenére a tavaly október óta érvényes új magyar-orosz gázárszerződés semmilyen részletét nem közölték. Így lapunk az elmúlt közel háromnegyed év során a KSH – pontos – adatai alapján becslésekre hagyatkozott. Ezekhez sem a kormány, sem az MVM mindmáig semmilyen érdemi véleményt nem fűzött. Miután a kormánytagok a tavaly szeptemberi aláíráskor a magyar-orosz szerződést a „rezsicsökkentés megvédésének biztosítékaként” tálalták, Orbán Viktor áprilisi sajtótájékoztatóján annyit ismert el, hogy az árfolyam alapvetően az irányadó gáztőzsdét követi. Ezt nemrég Gulyás Gergely kancelláriaminiszter is megismételte a kormányinfón. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ATV-nek néhány hete gázárbecsléseinket „értelmetlennek” és „nonszensznek” nevezte, ám eme, megbélyegző kijelentéseket semmilyen érdemi adattal nem támasztotta alá. A jelek szerint ugyanakkor a gazdaságfejlesztési miniszter által most nyilvánosságra hozott részletek mégsem „képezték üzleti titok tárgyát”.

Az MVM júliusban átszámítva köbméterenként átlag 391 forintért vehette a gázt. Ez jóval magasabb, mint a lakossági gázszámlában akkor nyilvántartott, 50 forintos tétel. Ugyanakkor sokkal alacsonyabb a háztartások egy bizonyos, meglehetős elvontan számolt fogyasztási határa felett beszedett, köbméterenként több mint nettó 500 forintnál. Igaz, alacsonyabb az egyazon hónap köbméterenként 681 forintos tőzsdei áránál. Nem is beszélve az augusztusról, amikor a Ttf-átlag minden korábbi becslést felülmúló módon, ezer köbméterenként 2305 euróra, köbméterenként 927 forintra ugrott. Igaz, szeptemberre némiképp csitult az ár: a Ttf átlaga az elmúlt hónap során ezer köbméterenként 1968 euróra, számításunk szerint köbméterenként 795 forintra jön ki.