kémia;Nobel-díj;2022;

2022-10-05 11:59:00

Két amerikai és egy dán kutató kapta megosztva a 2022-es kémiai Nobel-díjat

A gyors és egyszerű vegyészet (click chemistry), illetve a biortogonális kémia területén felfedezéseivel végzett munkájukat honorálták az elismeréssel. 

Megosztva Carolyn R. Berozzy és K. Barry Sharpless amerikai, valamint Morten Melda dán kutatónak ítélték oda 2022 a kémiai Nobel-díjat – jelentették be szerdán a stockholmi Svéd Királyi Tudományos akadémián.

Csak egy kattintás, és a molekulák már össze is kapcsolódtak – ez a címe a kémiai Nobel-díj indoklásának, amely a bizottság honlapján jelent meg. A 2022-es kémiai Nobel-díj azoknak jár, akik bonyolult folyamatokat egyszerűbbé tettek. Barry Sharpless és Morten Meldal lefektette a funkcionális kémia, a klikk-kémia alapjait, amelynek révén a molekuláris építőelemek könnyen és gyorsan kapcsolódnak össze. Az amerikai Carolyn Bertozzi új dimenziókba helyezte a klikk-kémiát és élő szervezetekben hasznosította azt.

A kémikusokat régóta vezérli a vágy, hogy egyre bonyolultabb molekulákat tudjanak előállítani, a gyógyszerkutatásban. Ez azt jelenti, hogy mesterségesen újrateremtenek természetes molekulákat, amelyeknek vannak gyógyszerként hasznosítható tulajdonságaik. Ez sok csodálatraméltó konstrukciót eredményezett, amelyeknek előállítása azonban időigényes és költséges volt.

Sharpless arra biztatta társait, hogy szénatomok helyett oxigénatom vagy nitrogénatom-kötéseket használjanak, amikor kis molekulákból építkeznek. A szénatomok, az élet alapelemei, ugyanis a különböző molekulákban oly módon lehetnek jelen, hogy nehéz őket összekapcsolódásra bírni, mesterségesen aktiválni kell őket, ami sok melléktermékkel így költséges anyagveszteséggel jár. 

,,Az idei kémiai díj nem a dolgok túlkomplikálásáért, hanem az egyszerű és könnyű eljárásokért jár. Egy működő molekula akár nagyon egyenes úton is előállítható” - mondta Johan Åqvist, a kémiai Nobel-bizottság elnöke. K. Barry Sharpless - aki már a második kémiai Nobel-díját kapta - gurította el a labdát: 2000 tájékán dolgozta ki a klikk-kémiát – név is tőle származik –, amely egyszerű és megbízható: a reakciók gyorsan, nem kívánt melléktermékek nélkül történnek. Nem sokkal később Morten Meldal és Barry Sharpless - egymástól függetlenül - bemutatták a klikk-kémia koronagyémántját, egy új folyamatot, a rézkatalizált azid-alkin cikloaddíciót.

Ez egy elegáns és hatásos kémiai reakció, amit ma már széles körben használnak, például a gyógyszerfejlesztésben, a DNS-szekvenálásban és több más célra. Carolyn Bertozzi új szintre emelte a klikk-kémiát: hogy feltérképezhessen fontos, de gyorsan eltűnő molekulákat - glikánokat - a sejtek felszínén, gyors klikk-reakciókat fejlesztett ki, amelyek az élő szervezeteken belül mennek végbe. Ezt nevezte el bioortogonális reakciónak, amelyeknek lényege, hogy anélkül zajlanak le, hogy a sejtek normális kémiai működést megzavarnák. Ezt ma már világszerte használják a sejtek felfedezéséhez, biológiai folyamatok nyomon követéséhez. A kutatók bioortogonális reakciók felhasználásával olyan rákgyógyszereket fejlesztettek, amelyek ma már a klinikai tesztelés fázisában vannak.

A kémiai Nobel-díjról szóló bejelentést élő közvetítésben lehetett követni.