oktatás;tüntetés;fenyegetés;tanárok;PDSZ;Pintér Sándor;tankerületi központok;

2022-10-10 10:08:00

„El a kezekkel a tanárainktól!” – Több százan tiltakoztak Budán az állami fenyegetések ellen

A tiltakozók elfogadhatatlannak tartják, hogy az állam vagy a tankerület helyett gyakran a szülőknek kell biztosítaniuk a tanításhoz szükséges eszközöket az iskolákban. Másik fő követelésük, hogy a közoktatásért is felelős Pintér Sándor belügyminiszter azonnal üljön le tárgyalni a szakszervezetekkel.

Hétfő reggel ismét több száz szülő, diák és pedagógus demonstrált ezúttal a Közép-Budai Tankerületi Központ épülete előtt, hogy kiálljanak a polgári engedetlenségben részt vevő tanárok mellett, akiket elbocsátással fenyegetett meg a tankerület.

„El a kezekkel tanárainktól!,” „Szabad ország, szabad oktatás!,” „Fizessétek ki, fizessétek meg a tanárainkat!” Az elmúlt hetekben országosan ismertté vált jelszavakat is skandálta a szülői közösségek tömeg. A demonstrálók papírlapokra, cetlikre írt üzeneteket ragasztottak a tankerületi központ épületének falára és ablakaira („A fenyegetés nem pálya!”, „A pedagógus nem ellenség!”, „Tanárok nélkül nincs munkátok!”), a megmozdulást szervező szülők pedig átadták a petíciót a portán. Tartalmát Nagy Zsolt színész olvasta fel.

A szülők azt követelik, állítsák vissza a tanárok sztrájkjogát és rendezzék a fizetésüket, normalizálják az iskolai munkakörülményeket, töröljék a tüntetések részt vevőiről készült listákat, a tankerület a pedagógusok és a diákok képviselje, Pintér Sándor köznevelésért is felelős belügyminiszer tárgyaljon érdemben a pedagógus szakszervezetekkel, továbbá ha a tankerület nem képes ellátni a feladatait, a vezetője azonnal mondjon le. 

A Klebelsberg Kuno Általános Iskola és Gimnáziumban 9, a Pasaréti Szabó Lőrinc Iskolában 11, a Csík Ferenc Iskolában 8, a Sashegyi Arany János Iskolában 25, a II. Kerületi Móricz Zsigmond Gimnáziumban 21, a II. Kerületi Rákóczi Ferenc Gimnáziumban 38 pedagógus kapott figyelmeztető levelet a tankerülettől, amiért korábban polgári engedetlenség keretében tagadták meg a munkavégzést, tiltakozva többek között az alacsony bérek és a jogszerű iskolai sztrájk törvényi korlátozása ellen. A Városmajori Gimnázium, a Tamási Áron Általános Iskola és a Veres Péter Gimnázium tanárai közül szintén többen érintettek, de ők még nem kapták meg a figyelmeztetésüket. 

A mostani petícióban megemlítették azt is, hogy a szülőknek egyre nagyobb anyagi terhet jelent, amikor az állam és a fenntartó, vagyis a Klebelsberg Központ helyébe lépve gyakran nekik kell biztosítani a tanításhoz szükséges eszközöket és feltételeket. A tiltakozók közül többen 

skandálással azt követelték, hogy Hajnissné Anda Éva tankerületi igazgató jöjjön le az irodájából és fogadja a szülők képviselőit. Ez nem történt meg, ahogy a szülők csoportjából is csak hárman mehettek be átadni a petíciót, a központ ajtaja egyébként zárva volt. „Vécéznem kell, engedj be!” – kiabálta valaki egy megafonba, mindhiába. Egy szülő helyszíni tudósítónknak, Juhász Dánielnek azt mondta, felháborítja, hogy sem a tankerületek, sem a kormány nem törődik azzal, milyen gondok vannak az iskolákban, azt pedig különösen nagy szemétségnek tartja, hogy azokat a tanárokat, akik nyíltan beszélnek a problémákról és próbálnak tenni valamit, büntetéssel fenyegetik vagy meg is büntetik őket.

A tankerületi vezető azonban nem ment ki, hogy szembenézzen a demonstrálókkal, akik személyesen neki is intézték a tanárok kirúgásával általa is fenyegetett tanárok mellett kiálló levelet, hozzátéve: a diákok tankötelezettségének teljesítését éppen a tankerületi központ akadályozza, ami elfogadhatatlan. Felsorolták a konkrét követeléseiket is:

A demonstráción több, az oktatásügyi tüntetéseken már jól ismert dalt elénekeltek (Mi vagyunk a Grund, Ne gondold), majd a megmozdulás a Himnusz eléneklésével ért véget, de a tiltakozást szervező szülők jelezték, nem hagyják abba, továbbra is kiállnak tanáraik anyagi és morális megbecsülése mellett. Pénteken, október 14-én a Hősök terétől indul vonulásos demonstráció a Belügyminisztériumhoz a Diákok a tanárokért csoport szervezésében. Ugyancsak péntekre hirdetett újabb egységes, országossztrájkot a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete.

– Mondjon le, mondjon le – zúgott a budai utca a csaknem egy órás demonstráció végén, ahol a tiltakozók által bemondottak szerint csaknem húsz általános iskolából, gimnáziumból érkeztek ide, és nemcsak Budáról, Pestről is.

A tüntetés a Himnusz eléneklésével ért véget, de előtte a szervezők kérték, hogy akárcsak október 5-én, most 14-én pénteken is vegyenek részt minél többen az újabb demonstráción. Amint alapunk is hírt adott róla, péntek délutánra a Diákok a tanárokért nevű csoport szervez vonulásos demonstrációt „El a kezekkel a tanárainktól!” címmel, a tervek szerint a Hősök terétől mennek majd a Belügyminisztérium elé. Ugyancsak péntekre hirdetett újabb egységes, országos iskolai sztrájkot a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ). 

A felháborodás ugyanis terebélyesedik azóta, hogy a VI. kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium öt tanárát szeptember végén kirúgták polgári engedetlenség miatt. Október 5-én országszerte több száz iskolában volt sztrájk vagy polgári engedetlenség, Budapesten és számos vidéki településen szolidaritási akciók. Múlt pénteken a Külső-Pesti Tankerületi Központ előtt tüntetett több száz diák, szülő és pedagógus a polgári engedetlenségben részt vevő tanárok elbocsátása, kirúgással fenyegetése ellen.