szakszervezet;rezsi;minimálbéremelés;

Jövő héttől regisztrálhatnak a kkv-k az energiatámogatásra

Megkezdődtek a tárgyalások szerdán a minimálbér és a garantált bérminimum jövő évi összegéről a kormány, valamint a munkavállalói és munkaadói szervezetek között. Utóbbiak egyetértettek abban, hogy a legkisebb bérek reálértékét meg kell őrizni – mondta lapunknak Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke, aki szerint ez komoly előrelépés.

Hozzátette: konkrét számok egyelőre nem hangzottak el, hiszen az álláspontok kialakításához még adatokat várnak a kormányzati oldaltól, többek között a jövő évi várakozásokat illetően is. A munkáltatói oldal pedig arra is választ vár, hogy a kormány milyen esetleges adó- és járulékcsökkentéssel tudja elősegíteni a megállapodást.

A Technológiai és Ipari Minisztérium közleménye szerint az egyeztetésen Kutnyánszky Zsolt államtitkár bemutatta az energiaválság hatásainak leginkább kitett feldolgozóipari kis- és középvállalkozások energiatámogatási programját. A kormány a cégek negyedik negyedéves áram-, gáz- és távhőköltség növekményének felét vállalhatja át, egyúttal az energiahatékonysági beruházásokat is ösztönzi. A regisztráció október 20-án indul a www.energiatamogatas2022.hu oldalon, a pályázati úton elérhető idei forrásmennyiség 100 milliárd forint. Közölték: előkészületben van, és indokolt esetben élesíthető lesz az új munkahelyvédelmi akcióterv is, de annak részleteit  nem fejtették ki.