Orbán Viktor;Berlin;

2022-10-14 06:00:00

Új Moszkva

Orbánra is jó hatással van a szabadabb, liberális nyugati levegő: míg idehaza a magyar sajtónak a hátát mutogatja vagy félszavakat vakkant oda, addig Berlinben simán kiült a német közönség elé egy pódiumbeszélgetésre két független, német újságíróval (!) és egy órán át válaszolt a kérdéseikre (!). És miket.

Az övéi idehaza ennek töredékéért is lehazaárulóznak bárkit.

A németek előtt Orbán is megnyílt és a sorok között elárulta, hogy tulajdonképpen minden csepp vére a szívének az ukránokkal van. »Ez egy hősies nép. Nekünk sok konfliktusunk volt meg van velük, ez most nem érdekes” – méltatta az ukrán honvédőket. Sőt, Orbán tovább ment: szerinte az ukránokat a magyarok értik meg igazán. „Szoktak beszélni Bucsáról. 56-ban Bucsát Budapestnek hívták”- nyitotta meg a kaput Orbán az ukrán-magyar testvériség előtt. Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt pedig egyenesen Nagy Imréhez hasonlította:

„Ha valaki tudja, hogy mit jelent a katonai támadás és elnyomás az oroszoktól, hát mi tudjuk. A mi Zelenszkijünket felakasztották az ötvenhatos forradalom után.” Ízlelgessük a szavakat: „a mi Zelenszkijünket”. Ha ettől nem kezd ellilult fejjel anyázni egy átlag békemenetelő akkor semmitől. Ráadásul Orbán szerint „a jelenlegi orosz függést egy amerikai függés váltja el, ami mégiscsak kényelmesebb nekünk, mivel Amerika demokrácia szemben az oroszokkal.

Sőt, a pár hete idehaza, a balatonalmádi frakcióülésen még nagy garral a szankciók visszavonását követelő Orbán most, Berlinben éppen csak a fűből cirmogott halkan, miszerint: „én még csak azt sem mondom, hogy vonjuk vissza. Csak azt javaslom, hogy gondoljuk újra és faragjuk újra”.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy egy minden zsigerében demagóg alak az aktuális közönségéhez való örök igazodási kényszeréből fakadtak-e ezek a szavak. Vagy esetleg valahol elmagyarázták neki, hogy lassan azért vége a magyar különutasságnak. Az biztos, hogy az évszázad politikai pávatáncosának bizonyult Orbán simán képes arra, hogy a haldokló Nyugat liberális véleményterrorjának a kígyófészkéből üzenje meg az otthon ragadottaknak, hogy merre van az új Moszkva.