oktatás;

2022-10-14 18:48:00

„Az oktatás katasztrofális állapotban van, és nem elsősorban a kormány által állandóan hangoztatott bérekről van szó”

Szentesen is egyre többen látják a bajt.

– Az oktatás katasztrofális állapotban van, és nem elsősorban a kormány által állandóan hangoztatott bérekről van szó. Pályakezdő tanár alig van, 35 éves a legfiatalabb kollégája – erről beszélt a szentesi Kossuth téren Bedő Katalin, aki a Horváth Mihály Gimnáziumban tanít, illetve szakszervezeti vezető is. A városban – az országos tiltakozás részeként – délután csaknem 200 fős megmozduláson vettek részt pedagógusok, szülők, diákok. Bedő Katalin a köztudatba bedobott bruttó 770 ezer forintos pedagógusbérről azt mondta, ez, ahogy sok más, csak ígéret a kormánytól, ráadásul csupán feltételes módban hangzott el.

Van a családomban pedagógus. Sőt, unokám is van. Azért vagyok itt, hogy kiálljak amellett: a 21. század második felének legyen magyar értelmiségi rétege – ezt pedig már a Szentest korábban évtizedeken át polgármesterként irányító Szirbik Imre mondta lapunknak. Bízik abban, hogy változni fog az oktatás helyzete, mert szerinte az emberek szeme kezd kinyílni, látják, hogy rossz irányba mennek az ország dolgai.

Szentesen tegnap a felsőpárti óvodai körzet mind a négy intézménye zárva volt, ügyeletet sem tartottak. A dolgozók öt nappal korábban bejelentették, hogy csatlakoznak az országos munkabeszüntetéshez, és erről értesítették a szülőket, akik megértően fogadták a hírt. A körzetben ez több, mint 400 gyereket érintett. Szénásiné Csarmaz Márta óvodapedagógus azt mondta, a kezdeményezéssel az volt a céljuk, hogy ők is tegyenek a pedagógustársadalomért.

Náluk is jelentős az utánpótláshiány, kezdő óvónő elvétve akad. – Gyakorlatra sokan jönnek, de alig néhányan helyezkednek el később óvodában. Pályakezdőként, ha betöltötték a 25. évüket, nettó 160 ezer forintot kapnak havonta. Ez nem perspektíva – fogalmazott.