Németország;Orbán Viktor;Európai Tanács;Vlagyimir Putyin;szankciók;energiaköltségek;gázárcsökkentés;orosz-ukrán háború;

2022-10-17 16:09:00

Orbán Viktor számon fogja kérni az EU-n az energiaárakat, a német alkancellár szerint inkább Vlagyimir Putyinon kellene

A szankciós bombával kampányoló kormányfő videókonferencián edzett az Európai Tanács csúcstalálkozójára.

Csütörtökön és pénteken Brüsszelben találkozunk az EU állam- és kormányfőivel. Európa továbbra is szenved a magas energiaáraktól és a szankciós inflációtól. Fontos csúcstalálkozó lesz – ezt Facebook-oldalára írta ki hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök azután, hogy a Karmelita kolostorból videókonferencián többek között az Európai Tanács elnökével, Charles Michellel  „hangolt” az uniós vitára.

A hangolás egyébként, ahogy azt a Népszava is megírta, már szombaton megkezdődött, amikor az Orbán-kormány bombának nyilvánította az Oroszországot sújtó EU-s szankciókat öt nappal azután, hogy egy kijevi játszótéren orosz rakéta csapódott be. A kabinet hallgatva, hogy ezeket a büntetőintézkedéseket megszavazta maga is, új fokozatba kapcsolt Európai Unió elleni kampánya és a nemzeti konzultációját népszerűsítő keretében.

Aznap frissítették ugyanis a Magyarország Kormánya Facebook-oldal borítóképét, amelyen „Szankciók” feliratú bombát lehet látni, felette a felirattal, hogy a „brüsszeli szankciók tönkretesznek minket”. Ezt a gondolatmenetet folytatta Orbán egyébként a Twitter-oldalán is, a felkészülés részeként megjegyezve:

A magyar kormányfő állításaival szemben ugyanakkor nem köntörfalazott Robert Habeck német gazdasági miniszter és alkancellár hétfőn Prágában a cseh-német gazdasági fórumon. Kijelentette ugyanis, hogy „Európa gazdasági problémáiért Vlagyimir Putyin orosz elnök rendszere a felelős, mert szándékosan korlátozta a gázszállításokat, ami magas inflációt okozott”.

Robert Habeck szerint egyetlen európai kormány sem döntött a gázszállítások korlátozásáról, hogy növelje az árakat, mindezt csak az orosz lépések váltották ki. Mint fogalmazott, minden, ami most történik, amit a cégeknek el kell viselniük, s amiért Európában az emberek szenvednek, szándékosan idézték elő, és mindez része az összecsapásnak a putyini Oroszországgal. Végül hozzáfűzte, „Európának nem szabad meghátrálnia, megoldást kell találnia a problémákra és továbbra is segítséget kell nyújtania az Oroszország által megtámadott Ukrajnának”.

Lapunk beszámolt arról is, hogy hétfőn az orosz Gazprom megfenyegette az Európai Uniót, ha a korábban tervezett árkorlátozás mellett döntenének, leállítják a gázszállítást. A orosz gáz árának a korlátozása szerintük nyilvánvalóan a hatályban lévő szerződések megsértését jelentené.