orosz kém;Mathias Corvinus Collegium;

2022-10-18 15:39:00

Az oroszoknak kémkedhetett az Orbán-kormány elitképzőjének a vendégoktatója

Éppen Magyarországról ment Egyesült Királyságba, amikor a terrorelhárítás lekapcsolta. 

Október 7-én a Gatwick reptéren a brit hatóságok őrizetbe vették és kihallgatták John Laughland euroszkeptikus konzervatív politikatudós-történészt - írta Facebook-oldalán a Direkt36 újságírója.

Panyi Szabolcs szerint mindez magyar szempontból már csak azért is érdekes, mert a férfi jelenleg. az 500 milliárd forint körüli állami juttatásból felhízlalt Mathias Corvinus Collegium (MCC) vendégoktatója, aki mellesleg a holland Fórum a Demokráciáért szélsőjobboldali párt nemzetközi igazgatója. Holland lapértesülések szerint Laughland épp Magyarországról utazott az Egyesült Királyságba, amikor a brit terrorellenes hatóság emberei lekapcsolták. Egyébként már hosszú évek óta a Russia Today és más orosz állami propagandacsatornák egyik állandó szereplője.

hvg.hu ,érdeklődésre az MCC közölte, hogy John Laughland 2021. márciusában jelentkezett vendégoktatói ösztöndíjprogramjukba, a jelentkezését követően az MCC a szakmai-tudományos tevékenysége értékelése alapján hozta meg döntését. Mivel az MCC tehetséggondozó intézmény, a tudományos teljesítményen és oktatói tevékenységen túlmutató átvilágítást nem végez 

- olvasható tájékoztatásukban.