oktatás;

2022-10-20 09:00:00

Egyszer sem volt annyi betöltetlen álláshely az oktatási szférában az elmúlt években, mint 2022 második negyedévében

Majdnem 8 ezer betöltetlen álláshely volt Magyarországon az oktatási szférában 2022 második negyedévében, 16,8 százalékkal több az első negyedévi adatoknál - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) összesítéséből.

A hivatal egész pontosan 7973 üres álláshelyet tartott nyilván az oktatásban az idei esztendő második negyedévben, amivel újabb rekord dőlt meg, az elmúlt években egyszer sem volt ilyen magas a betöltetlen álláshelyek száma ebben az ágazatban.

Az érdekvédelmi szervezetek évek óta figyelmeztetnek az egyre nagyobb pedagógus- és szakemberhiányra, a pályakezdők alacsony számára és így a tanári pálya elöregedésére, de a kormány még nem tett érdemi lépéseket annak érdekében, hogy változzon a helyzet. Az egyik legnagyobb problémát a pedagógusok, és különösen a pályakezdők alacsony bérezése jelenti. Egy kezdő tanári fizetés bruttó 312 ezer forint pótlékokkal együtt, ami nettóban, adókedvezmények nélkül 207 ezer forintra jön ki.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) számításai szerint

A tanárhiányról legutóbb Tóth Endre, a Momentum parlamenti képviselője próbált részletesebb adatokat kikérni a közoktatásért is felelős Belügyminisztériumtól (BM), ám írásbeli kérdéseire nem kapott érdemi választ. Pintér Sándor belügyminiszter nevében Rétvári Bence, a BM parlamenti államtitkára reagált, aki hosszas “baloldalizás” és “gyurcsányozás” után annyit elárult, hogy 2022. augusztus végétől mintegy 4 ezerrel nőtt az állami iskolákban az aktív pedagógus besorolással rendelkezők száma.

- Ez a szám aligha jelent megoldást, legfeljebb tűzoltási kísérletnek lehet tekinteni – nyilatkozta lapunknak a PSZ alelnöke. Totyik Tamás elmondta, a felsőoktatási adatok alapján ők körülbelül 3 ezer új, pályakezdő pedagógussal számoltak erre a tanévre, így a Rétvári Bence által közölt adatban valószínűleg benne vannak a nyugdíjasként visszafoglalkoztatott pedagógusok is. A kormány június végén könnyített a nyugdíjasok visszafoglalkoztatásán, Gulyás Gergely kancelláriaminiszter akkor a pedagógushiány egyik lehetséges megoldásaként említette ezt a lépést.

A PSZ alelnöke szerint már egyértelmű, hogy ez messze nem így van, első lépésként pedig csakis a bérek azonnali, legalább 45 százalékos emelésére lenne szükség, ami a fiatalok számára is vonzóbbá tehetné a pályát. Hozzátette, hogy a pályára lépő és a pályaelhagyó pedagógusok között egyre nagyobb a számbeli különbség, a PSZ becslései szerint a következő öt évben mintegy 22 ezerrel többen mennek majd nyugdíjba, mint amennyien elkezdik a pedagógusi hivatást.