USA;börtön;Donald Trump;Steve Bannon;

Négy hónap börtönre ítélték Donald Trump volt stratégiai főtanácsadóját

Akadályozta a washingtoni kongresszus munkáját.

Négy hónap börtönre és 6500 dolláros pénzbírságra ítélte Steve Bannont, Donald Trump volt elnök egykori fehér házi stratégiai főtanácsadóját az amerikai kongresszus munkájának az akadályozása miatt, miután 2021 őszén nem jelent meg a washingtoni Capitolium elleni 2021. január 6-i támadást kivizsgáló képviselőházi különbizottság előtt. 

Bár Steve Bannon korábban azzal védekezett, hogy megilleti az elnöki előjogok elve, vagyis hogy olyan szenzitív információ van a birtokában, amely miatt nem kötelezhetik arra, hogy részleteket áruljon el a kapcsolatáról Donald Trumppal, ítélete indoklásában Carl Nichols szövetségi bíró megjegyezte, ezzel az érvvel nincs minden rendben, hiszen 2021. január 6-án, a washingtoni Capitolium öt ember életét követelő ostromakor már rég nem az elnöki adminisztrációnak dolgozott. A volt fehér házi stratégiai főtanácsadó végül 2022. július 11-én jelezte, hogy hajlandó tanúskodni.

Carl Nichols bejelentése szerint Steve Bannonnak most 14 napja van arra, hogy fellebbezzen az ítélet ellen, és ha nem tenné meg, november 15-ig börtönbe kell vonulnia. Az egykori fehér házi stratégiai főtanácsadó ügyvédei már jelezték, hogy fellebbezni fognak. Semmilyen jelét nem mutatta annak, hogy megbánta volna, de együttműködött – mondta róla a szövetségi bíró. Ítélethirdetés után maga Steve Bannon magabiztosan úgy nyilatkozott, a fellebbezésének helyt fognak adni, és november 8-án (a fellebbezéséről szóló döntés napján – a szerk.) ítélet születik az „illegitim” Biden-rezsimről és Nancy Pelosi demokrata képviselőházi elnökről.

Amikor az esküdtszék júliusban bűnösnek nyilvánította, Steve Bannon vigyorgott. Most rezzenéstelen arccal hallgatta a bírósági ítéletet, csak akkor futott át az arcán egy halvány mosoly, hogy a bíró kijelentette, ha a fellebbezésének helyt adnak, nem kell börtönbe vonulnia – írja a CNN.

Van egyébként van egy másik bírósági ügye is, amelyben azzal vádolják, hogy társaival mintegy egymillió dollárt jogellenesen használt fel az amerikai-mexikói határra tervezett fal építésére létrehozott alapítvány pénzéből. A fal Donald Trump 2016-os választási ígérete volt, 3145 kilométer hosszan húzták volna fel a két ország között.