Pénzügyminisztérium;cáfolat;kifizetés;stop;

2022-10-25 10:29:00

Kifizetési stop: a Pénzügyminisztérium cáfol

Nem tervezik meghosszabbítani.

Kedd reggel a hvg.hu szellőztette meg, hogy a „fegyelmezett, takarékos gazdálkodás” jegyében az Orbán-kormány az év végéig meghosszabbítja a kifizetési stopot,  vagyis hogy bizonyos alapvető tételeken túli kifizetéseket csak előzetes pénzügyminisztériumi jóváhagyás után lehet teljesíteni.  

A cikkre – írja az Index – a Pénzügyminisztérium közleményben reagált, cáfolva a hvg.hu értesülését. „A takarékossági intézkedés október végéig van hatályban, a kormány nem tervezi meghosszabbítani” – jelezte Varga Mihály tárcája.

A kifizetési stop az Orbán-kormány 2257/2022-es határozata szerint október végéig marad hatályban, az indoklás szerint a „a kiegyensúlyozott költségvetés fenntartása miatt” rendelték el a kormányzati felügyelet alá tartozó szerveknél. Mindössze négy tétel jelent ez alól kivételt:

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a szeptember 29-i Kormányinfón azt mondta, „pánikkeltés van, nem kifizetési stop”, többször volt már olyan, hogy a kifizetéseket a Pénzügyminisztérium jóváhagyásával lehet teljesíteni.