USA;Joe Biden;Demokrata Párt;orosz-ukrán háború;

A progresszív demokraták visszavonták a Joe Bidennek küldött levelet, amelyben közvetlen amerikai–orosz béketárgyalásokat sürgettek

Úgy tűnik, az Orbán-kormányéhoz hasonló állásponton voltak.

Visszavonta az amerikai demokrata párt progresszív szárnya a Joe Biden elnöknek küldött levelet, amelyben közvetlen amerikai–orosz béketárgyalásokat sürget – írja a The Guardian.

Pramila Jayapal, a progresszív képviselőcsoport vezetője helyi idő szerint kedd délutáni közleményében azzal védekezett, hogy tévedésből küldték el a Fehér Háznak az előző nap a levelet. Azt állította, hogy a levelet még több hónapja fogalmazták meg, és véletlenül, ellenőrizetlenül adták fel.

Jayapal próbálta menteni a menthetőt, ezért arról kezdett el beszélni, sajnálja, hogy a felhívásukat összekeverhetik Kevin McCarthynak, a képviselőház kisebbségi, republikánus csoportja vezetőjének nem régi kijelentésével. McCarthy ugyanis azzal fenyegetőzött, hogy véget vet az Ukrajna számára nyújtott segélyezésnek abban az esetben, ha a republikánus párt a következő havi, félidős választásokon visszaszerzi a többséget a képviselőházban. Jayapal állítása szerint a levelüket összemossák azzal a republikánus törekvéssel, amely ellenzi „az ukrán nemzeti szuverenitás jogos védelmének támogatását”, ezért visszavonják a levelet.

Az először a The Washington Post által ismertetett eredeti levélben a progresszív demokraták felszólították Joe Bident, hogy

tegyen erőteljes diplomáciai erőfeszítéseket a tárgyalásos rendezés és fegyverszünet érdekében. Hangsúlyozták, hogy az Ukrajna elleni orosz invázió milyen szintű éhínséget és szegénységet okozhat világszerte, illetve kiemelték a megemelkedett gáz- és élelmiszerárakat, és arra a következtetésre jutottak, hogy az Egyesült Államoknak elsődlegesen a „konfliktus gyors lezárására” kell törekednie.

A levél legnagyobb port kavaró része azonban az a javaslat, amely szerint az elnöknek fel kellene térképeznie, hogy mi segíthetné elő feltétlenül azt, hogy véget vessenek az ellenségeskedéseknek, és megvizsgálhatná az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók enyhítésének lehetőségét.

A levél heves ellenállást váltott ki egyes demokrata törvényhozókból – köztük az egyik aláírójából is –, a Fehér Ház pedig meglehetősen hűvösen reagált rá. A The Guardian megjegyzi, a mostani tekinthető az első törésnek a demokrata párton belül Ukrajnával kapcsolatban. A demokraták eddig ugyanis szilárdan Biden mögött álltak, akinek álláspontja szerint Kijev számára feltétel nélkül támogatást kell nyújtani Oroszországgal szemben. A felháborodás a demokrata részről annyira intenzív volt, hogy Jayapalnak néhány órán belül „helyreigazítást” kellett közzétennie.

„Tisztázzunk valamit: demokratákként egységesek vagyunk abban, hogy határozottan eltökéltek vagyunk Ukrajna támogatása iránt a demokráciájáért és szabadságáért folytatott harcában az illegális és gyalázatos orosz invázióval szemben, a levélben pedig semmiféle javaslat nem szerepel ennek a támogatásnak a megváltoztatására” – fogalmazott.

A levelet olyan ismert baloldali demokrata képviselők írták alá többek között, mint Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Ayanna Pressley és Rashida Tlaib.

A Fehér Ház válaszában megismételte Biden alapvető álláspontját, miszerint Ukrajna maga fog dönteni arról, mikor és hogyan akar tárgyalni Oroszországgal. „Semmit Ukrajnáról Ukrajna nélkül” – hangsúlyozta Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivője.