választás;Brazília;Jair Bolsonaro;

2022-10-30 20:49:00

Budapesten kiütéssel nyert a baloldali brazil elnökjelölt

Nagy fölénnyel végzett az élen a baloldali brazil elnökjelölt a jobboldali populista Jair Bolsonaróval szemben a Magyarországon voksoló bazilok körében.

Luiz Inácio Lula da Silva volt brazil államfő 481 szavazatot kapott két budapesti szavazókörben az elnökválasztáson, míg Jair Bolsonaro (PL) hivatalban lévő elnök mindössze 83 vokshoz jutott, írja a brazil média. Ez azt jelenti, hogy a baloldali politikus a leadott szavazatok 85,3 százalékát szerezte meg a Magyarországon szavazó brazilok körében, a jelenlegi államfő mindössze 14,7 százalékhoz jutott. Ez persze elenyésző szavazatszám, semmi hatással sincs a magyar idő szerint este záruló brazil elnökválasztás végeredményére, de azért érdekes, mert Orbán Viktor kormányfő többször is kiállt a jobboldali populista Bolsonaro mellett. A jelek szerint azonban a hazánkban voksoló brazilok nem követték a miniszterelnök útmutatását.

Mint a Folha de Sao Paulo emlékeztet rá, Bolsonaro Orbánt „testvérének” nevezte, és azt mondta, hogy mindketten az Isten, a haza, a család és a szabadság értékeit képviselik. Az elnök azt is közölte, hogy Magyaroroszág és Brazília testvére.