korrupció;Izrael;Benjamin Netanjahu;szélsőjobboldal;bírósági eljárás;parlamenti választás;

Ha csekély többséggel is, de Benjamin Netanjahu visszatérhet a hatalomba Izraelben

A volt miniszterelnököt korábban korrupciós vádakkal állították bíróság elé, a keddi parlamenti választás exit poll felmérései alapján „nagy győzelmet” emleget.

A szélsőjobboldali és vallási szövetségesei előretörése nyomán Benjamin Netanjahu, aki eddig Izrael történelmének leghosszabb ideig, 12 évig hatalmon volt korábbi miniszterelnöke, visszatérhet a közel-keleti ország kormánya élére – írja a Reuters az izraeli állami televízió keddi késő esti exit poll felméréséből, amely szerint az aznap tartott parlamenti választáson a négy pártból álló jobboldali blokk a Knesszet 120 helyéből 62-t szerezhet meg.

A Reuters kitért arra, hogy Benjamin Netanjahut korábban korrupció miatt bíróság elé állították, de ő mindeddig tagadta a vádakat.

Hatalmas bizalmi szavazást nyertünk Izrael népétől. Nagyon nagy győzelem küszöbén állunk

– jelentette ki az előzetes hírek alapján Netanjahu hívei előtt a Likud párt választási központjában, Jeruzsálemben.

Az izraeli kományfőként csaknem másfél évnyi szünet után a visszatérésre készülő politikus azt mondta, megvárja a szavazatok tényleges összeszámlálását, a végső eredmények pedig a következő napokban várhatók. Ennek ellenére azt már leszögezte. hogy „stabil nemzeti kormányt” alakít.

Bibi, Izrael királya

– éljenezték máris a Likud párt hívei, szimpatizánsai.

Izrael leghosszabb ideig hivatalban lévő miniszterelnökének rekord 12 éve tartó „uralma” 2021 júniusában ért véget, amikor a centrista Jair Lapidnak sikerült összehoznia egy addig valószínűtlen koalíciós kormányt liberális, jobboldali és arab pártok részvételével, de ez a törékeny szövetség egy év alatt felbomlott.

Jair Lapid hivatalban lévő miniszterelnök azt közölte, hogy kivárja a szavazatok megszámlálásának a véget, miután az exit-poll szerint a mögötte álló pártok csak 53-54 parlamenti helyhez jutottak. Annyit azonban megállapított, hogy „az emberek más utat, biztonságot, határozottságot, erőt, diplomáciai bölcsességet akarnak”. Kevesebb, mint négy éven belül ez már az ötödik izraeli választás volt.