amerikai nagykövet;kormánypropaganda;OBT;

2022-11-03 06:00:00

Berendelés

Játsszunk el a gondolattal: mi történt volna, ha David Pressman amerikai nagykövet bemegy mondjuk az ATV stúdiójába, és azt nyilatkozza, hogy ha ma Márki-Zay Péter lenne a magyar miniszterelnök, akkor Magyarország másképpen viszonyulna az orosz–ukrán háborúhoz és orosz-barátságával nem lógna ki a NATO-tag országok sorából. (Csak azért nem Antony Blinkent írtam, mert annak az esélye, hogy az amerikai külügyminiszter megszólaljon egy magyar médiumban: nulla.) Pedig Szijjártó Péter magyar külügyminiszter épp így tett a napokban, amikor a Daily Caller nevű szélsőjobboldali lapnak azt mondta – szó szerint megismételve amúgy főnöke bölcs gondolatát –, hogy ha Trump lett volna ismételten az elnök 2020-ban, akkor nem tört volna ki az orosz–ukrán háború.

Nos, mi történt volna? Belügyekbe való beavatkozás, bekéretés a külügyminisztériumba, demars, sőt, az is lehet, hogy néhány fideszes megmondóember hadat üzent volna az Egyesült Államoknak. Mindez arról jutott eszembe, hogy David Pressman a napokban fogadta az Országos Bírói Tanács (OBT) két tagját, s a találkozó tényéről maga tájékoztatta a nyilvánosságot. A propagandasajtóban ebből az lett, hogy a nagykövet „berendelt” magához két bírót, ami „durva beavatkozást” jelent a magyar igazságszolgáltatásba. Az egyetlen, nem bírák által választott OBT-tag, Varga Zs. András Kúria-elnök pedig nemhogy megvédte volna kollégáit, inkább „közfelháborodásra okot adó viselkedésüket” kifogásolta.

Fölösleges leírni, hogy az Alaptörvényben nevesített OBT tagjai rendszeresen találkoznak diplomatákkal, vagy hogy az USA, a világ vezető hatalma, elvileg hazánk legfőbb szövetségese. Csak annyit jegyeznék meg, hogy napra pontosan holnap lesz 66 éve, hogy Mindszenty József esztergomi érsek bement az USA nagykövetségére, s 15 évig ott is maradt. Lehet, hogy őt is berendelték?