Orbán Viktor;1956;Hadházy Ákos;

2022-11-04 06:00:00

Blokád

Blokád

November 4-e nemzeti gyásznap. 1956-ban ezen a napon indult meg a szovjet katonai offenzíva a magyar forradalom és szabadságharc leverésére.

Most, amikor a szomszédos Ukrajna – más léptékben, más geopolitikai környezetben, más nemzetközi háttérrel és más esélyekkel – szintén szabadságharcot vív a birodalmi ambíciókkal bíró putyini Oroszországgal szemben, érdemes elővenni, miről is beszélt Orbán Viktor miniszterelnök, amikor még ellenzékben politizált: „Lehet, hogy az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik, a demokráciát pedig nem lehet felülről irányítani, hanem csak az emberek szívéből nőhet ki”.

Kijelentését gyakran idézik, mintha azonban éppen Orbán, aki mondta, teljesen elfeledkezett volna róla. Bármennyire adódik is a történelmi párhuzam, a magyar kormány és a Fidesz holdudvara csekély energiát fordít arra, hogy szolidaritást vállaljon a szuverenitása megőrzéséért küzdő Ukrajnával. Helyette ömlik az Európai Unió elleni, oroszbarát propaganda. A kormány ennek a propagandának a szolgálatába állította az MTVA-t, az elméletileg közszolgálati médiát is.

Hadházy Ákos ellenzéki parlamenti képviselő sátrat vert a Kunigunda útján, az MTVA székházánál, és november 4-re, a nemzeti gyásznapra blokádot hirdetett a „hazugsággyár” ellen. Hadházy korábban is szervezett már hasonló tüntetéseket: lássuk be, sok eredménye nem volt. Az adófizetők súlyos százmilliárdjaiból fenntartott „hazugsággyár” azóta is zavartalanul működik.

„Tegyük meg az első valódi, határozott lépést a pártállami média visszavételéért a köz javára” – írta felhívásában Hadházy Ákos. Ha valaki, ő pontosan tisztában van azzal, hogy egyetlen demonstráció nem foga elsöpörni a fideszes propagandagépezetet. Azt viszont okkal és joggal gondolhatja:

Máskülönben a hatalom még azt hiheti, hogy Magyarországon mindenki belenyugszik abba, ami elfogadhatatlan.