filmfesztivál;

2022-11-05 10:30:00

Fesztivál egy tucat olasz filmmel

Szombaton startol a Mittelcinemafest, a filmvásznon Ferenc pápával is találkozhatuk.

Ma kezdődik és november 16-ig tart az immár 20. Olasz Filmfesztivál – a Mittelcinemafest – a budapesti Puskin és Tabán moziban. A Budapesti Olasz Kultúrintézet és a Cinecittà közös rendezvényén 12 kortárs olasz filmet nézhet meg a közönség eredeti nyelven, magyar felirattal.

Az idei Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon a Zsűri Díját elnyert Nyolc hegy című filmmel nyílik a fesztivál ma este hétkor a Puskinban. A film Paolo Cognetti azonos című, a hazánkban is megjelent regénye alapján készült, két kisfiú egy életen átívelő barátságának viszontagságokkal teli, megindító barátságát meséli el. Látható lesz Paolo Virzì az idei velencei filmfesztiválon Premio Francesco Pasinetti díjjal méltatott Szárazság című filmje többek között Monica Belluccival a főszerepben és Olaszország idei Oscar-nevezettje, a cannes-i filmfesztiválon versenyben debütált Nosztalgia is. Gianfranco Rosi filmje, az Úton pedig Ferenc pápa utazásain keresztül korunk központi témáit – mint a szegénység, a természet, a migráció, a háborúk elítélése elítélése és a szolidaritás – járja körül.

Hat alkotó is elkíséri a filmjét a magyar fővárosba, köztük a Képmás című tévésorozatban Baldwinként ismertté vált Sara Serraiocco, aki a Szárazság és a szintén Velencében díjazott A hangyák ura című alkotásokban egyaránt játszik. A Mittelcinemafest november 10-e és 12-e között a szegedi Belvárosi moziban is jelen lesz.