közoktatás;Gloviczki Zoltán;

2022-11-14 12:55:00

Volt államtitkár: Nem nagyon van ma oktatáspolitika Magyarországon

Úgy látja, a politikai elit alapvetően 70-es, 80-as évek iskolai ideáljában él, csakúgy, mint Parragh László. 

„Sok sebből vérzik az egész magyar közoktatás. Sovány vigasz, hogy így van 1990 óta. Pedig a politika rengeteg jószándékú paradigmaváltással próbálkozott. Az összes kísérlet elhalt, elkorcsosult, félbemaradt vagy elbénázták. Őszintén szólva ezt gondolom a mienkről is” - jelentette ki a Válasz Online-nak adott interjújában az Apor Vilmos katolikus Főiskola rektora.

Gloviczki Zoltán - aki 2010 és 2013 közt volt helyettes köznevelési államtitkár - azt mondta, szakmabeliként „végigtüntette” a Medgyessy–Gyurcsány-kormányok időszakát az oktatásért, pedig akkor még nem voltak ekkora bajok. Kifejtette, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ létrehozása „klasszikus hiperreakció volt”, teljesen torz központosítás. Ugyanakkor határozottan állítja, a rendszer mint struktúra alkalmas lenne a szakmai irányításra, azonban ő maga sincsen meggyőződve arról, hogy a vezetők kiválasztásánál a szakmaiság dönt. 

- fogalmazott.

Gloviczki Zoltán kifejtette, a 2010 utáni néhány évben nagyon is élénk oktatási érdeklődést tapasztalt. Pezsgő időszak, alkotási periódus volt vitákkal, harcokkal, gondolkodással (...) akkoriban olyan csúcsminisztérium létezett, ahol fajsúlyos államtitkárságok voltak, politikailag vitatható, de a szakmából jól ismert, karakterisztikus arcokkal. Az elejét szabad szárnyalásként éltem meg. Ami meglepően támogatott volt - elevenítette fel. Elmondása szerint azért távozott posztjáról, „mert úgy éreztem, becsaptuk a tanárokat. Megalkottunk egy törvényt, a kapcsolódó rendeleteket, kitaláltunk és bejelentettünk egy rendszert, majd Matolcsy miniszter úr 2012 végén azt mondta, nincs pénz a pedagógusbér minimálbérhez kötésére.”

Hozzátette, úgy látta, az nem működik, hogy rászakad a tanárokra egy új szisztéma, elvárják a minősítést, a több munkát és adminisztrációt, de a magasabb fizetést nem garantálják. kapott kérdést azzal kapcsolatban is, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke szerint Magyarország versenyképességét az olcsó munkaerő adja.

Gloviczki Zoltán úgy látja, „sajnos az elmúlt évek hivatalos nyilatkozataiból, reflexióiból nyilvánvaló, hogy a politikai elit alapvetően a 70-es, 80-as évek iskolai ideáljában él. Valószínűleg Parragh László is.” Mindez olvasatában azt jelenti, hogy az iskola egy üzem, ami így is, úgy is működik. Majd lesz valahogy, mert olyan még nem volt, hogy ne lett volna sehogy. Ha nincs kémiatanár, akkor majd leadja az anyagot más. Akárki. Bárki. Az iskola sosem áll meg.”