Fót;

2022-11-15 06:30:00

„Milyen gazdasági helyzetről tetszik beszélni?” – Hatmillió forintos jutalmat kaphat Fót fideszes polgármestere

A 12 fős fóti képviselőtestület csütörtökön szavaz Vass György jutalmáról. 

Hathavi illetményét kapja meg várhatóan jutalomként Fót fideszes polgármestere – értesült a Népszava. Vass György lapunknak leszögezte, a csaknem hatmillió forint jár neki, mivel nyereségesen vezeti az önkormányzatot. A városvezető arról is beszélt, hogy az önkormányzat és intézményeinek alkalmazottai idén két havi jutalmat kaptak. – Ha együtt sírunk, együtt nevetünk, akkor talán elvárható, hogy valamit adjon a képviselő-testület a polgármesternek is, ha elégedett a munkájával – fogalmazott.

Vargha Nóra, független önkormányzati képviselő másképp gondolja. Mint a Népszavának jelezte, elvi okokból sem támogatja polgármesterek jutalmazását, a jelenlegi gazdasági helyzetben azonban „amikor az önkormányzat munkatársai tíz órákat dolgoznak azon, hogy hogyan lehet spórolni, akkor semmilyen helye nincs semmilyen jutalomnak“. Vargha a pénzügyi bizottság egyetlen nem fideszes tagjaként nem szavazta meg a jutalmat. Elmondása szerint

Lapunk keresett több fideszes képviselőt is, ketten, akik felvették a telefont, közölték, nem kívánnak nyilatkozni a témáról.

Vass egyébként 2021 júniusában is kapott jutalmat, szintén hathavi illetékét. Ezt többek között ezzel indokolták: „a polgármester a pandémia alatt az idősek, a rászorulók és az egész város lakosságának helyzetét figyelemmel kísérte, tartotta a kapcsolatot a megfelelő szervekkel.”

– Egy részét megtartom, természetesen – hangsúlyozta Vass György. Azt még nem döntötte el pontosan mennyit, ezzel megvárja, amíg a képviselők megszavazzák a jutalmat. Annak – mint mondta – nagyon kicsi az esélye, hogy a nemek kerülnének többségbe.

Úgy folytatta, hogy a takarékossági intézkedéseknek szerinte semmi közük a gazdasági helyzethez, ettől függetlenül „normálisan takarékoskodunk“. Példaként említette, hogy Fót önkormányzati óvodáiban, bölcsődéiben 22 fok lesz, szemben a 19-20 fokos ajánlásokkal, amit viszont alkalmazni fognak a többi intézményben. Azon, hogy min lehet még spórolni, egy bizottság dolgozik, tervezik a közvilágítás lecserélést, geotermikus fűtést, illetve „természetesen nyilván nem lesz olyan nagy karácsonyi kivilágítás“. Ezen kívül az intézményvezetők belátására bízzák, hogy ne fűtsenek és ne égessék a villanyt feleslegesen. A négy nem fideszes tagot számláló 12 fős képviselőtestület csütörtökön szavaz Vass György jutalmáról.