elbocsátás;Velux;Vasas Szakszervezeti Szövetség;

2022-11-17 15:45:00

Leépítésbe kezd a Velux, már itt az első kirúgási hullám

A gyárban egyre erősebben jelentkeztek a negatív gazdasági hatások.

Döntött a csoportos létszámleépítésről a Velux Magyarország Kft. a fertődi és fertőszentmiklósi gyárában. A cég már megtette az ilyenkor szükséges bejelentést a megyei kormányhivatal foglalkoztatási, munkaügyi és munkavédelmi főosztályán – értesült a Népszava.

Már júliusban felmerült a gyanú, hogy nagyarányú elbocsátás várható a mintegy 1200 embert foglalkoztató, dán ablakgyártó világcég magyarországi vállalatánál. Az év közepén a cég illetékesei még cáfolták, hogy több száz ember előbb-utóbb elbocsátásra számíthat. Akkoriban Papp Ildikó HR-vezető több helyen is azt nyilatkozta, hogy „létszámigazítás” történt, aminek a mértéke nem érte el a harminc főt, ezt azonban azért lépték meg, hogy alkalmazkodjanak az üzleti igényekhez. Majd azzal egészítette ki mondandóját, hogy az elmúlt év extrém mennyiségű megrendelésének kezelése után a Velux elkezd visszaállni a normál üzemmódra.

Ezek után érthető a dolgozók csalódottsága, mert annak ellenére, hogy hónapok óta kétségek és bizonytalanság közepette mentek be a munkahelyükre, azt remélték, hogy talán a legrosszabbat elkerülhetik.

- Sajnos most már tudjuk, hogy mire számíthatunk – mondta az ablakgyártó cég egyik dolgozója. – A közvetlen munkatársaim közül, akikkel egy csarnokban és egy műszakban vagyok, harminc embert küldenek el, és úgy tudom, hogy a három helyett csak két műszak lesz. Féltünk attól, hogy ez bekövetkezik, hiszen már másfél hónapja négy napos a munkahét, és november első hetében egyáltalán nem dolgoztunk. Korábban meg szombaton és vasárnap is volt mit csinálni, sőt a hétvégi munkáért nagyon jól fizettek, mára azonban sok minden megváltozott.

- Már alig akad üres hely a raktárakban, mert nehezen fogy a készlet. A nem régóta bérelt újabb áruraktár is majdnem tele van eladásra szánt készlettel. Bizonyára ez az oka annak, hogy a kollégák közül sokan elvesztik a munkájukat - magyarázta egy másik munkavállaló.

Először a helyi szakszervezet vezetőjét kerestük, hogy megtudjuk, milyen lépésekre készül a munkavállalók érdekvédelmi szervezete.

- Nem nyilatkozhatok, de köszönöm, hogy rám gondolt – válaszolta Sajtos Zoltán elnök. Aztán a HR-vezetőhöz, valamint a Vasas Szakszervezet elnökhelyetteséhez irányított.

Papp Ildikó, a Velux HR-vezetője is nagyon szűkszavú volt, amikor arra kértük, hogy erősítse meg azt az információnkat, hogy csoportos létszámleépítés indul a Veluxnál. - Ezt nem szeretném ilyen formában megerősíteni, és kifejezetten kértek, hogy semmit ne nyilatkozzunk, márpedig egy mondat is nyilatkozat lenne – közölte.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatalt is megkerestük, mert a cég ott már jelezte a nagyarányú elbocsátási szándékát. Ezért arra voltunk kíváncsiak, hogy hány százalékos lesz a létszámcsökkentés, mivel indokolta a cég ezt a lépését, és pontosan mikor indul a csoportos létszámleépítés. Erre azt a rövid választ kaptuk, hogy ilyen információval nem rendelkeznek.

László Zoltánt, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnökét a Velux vezetőivel folytatott tárgyalás után értük el, akitől megtudtuk, valóban csoportos létszámleépítésről döntött a cég, amit már jelzett is az illetékes hatóságoknak.

mert a gyárban egyre erősebben jelentkeztek a negatív gazdasági hatások. Ezért eljött az a pillanat, amikor kénytelenek voltak belátni, hogy sokan vannak a kevesebb feladatra. Egyébként nemcsak nálunk, hanem a dániai, a lengyel és a német Velux-üzemekben is elbocsátás lesz, és a négy ország gyáraiban összesen 400-430 embernek fognak felmondani, de mindenhol körülbelül ugyanannyi dolgozótól válnak meg, a pontos létszám egyelőre nem ismert. Most arról tárgyaltak, hogy mit vár el a szakszervezet a cégtől, hiszen ezen emberek sorsa múlik. A Velux abszolút együttműködő, de a megbeszélések még nem zárultak le - tette hozzá az alelnök.