Orbán-kormány;Magyarország;önkormányzatok;közvilágítás;

2022-11-18 12:30:00

Megjelent az Orbán-kormány rendelete, az önkormányzatok mehetnek vissza az időben

Sötétbe boruló balatoni partszakaszok, rövidebb ideig világító adventi füzérek, kikapcsolt lámpák parkolókban, kerékpárutakon – körképünk arról, hogyan igyekeznek lefaragni  áramszámláikból az önkormányzatok.

– A kormány egyértelműen az önkormányzatokra akarja áthárítani a felelősséget, amikor rájuk bízza annak eldöntését, lekapcsolják-e a közvilágítást vagy sem. A települések a rendkívüli energiaárak miatt kiszolgáltatott helyzetbe kerültek, nem az a segítség, ha az állam közéjük dobja a gyeplőt, hanem, ha segít a rezsiszámlák kifizetésében – mondta lapunknak Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnöke. Szerinte ilyen segítség lenne, ha a települések az éjszakai áramot továbbra is a korábbi áron kapnák, nem pedig öt-tízszeres szorzóval számláznák ki nekik, miközben Paks olcsón termeli ezt az energiát. Ráadásul, ha minden önkormányzat lekapcsolná este a közvilágítást, akkor Paks feleslegesen állítaná elő mennyiséget, hiszen az éjszakai áram legnagyobb fogyasztói épp az önkormányzatok. Másik megoldás az lenne, ha a gáz és a villamosenergia áfáját öt százalékra csökkentenék, miként azt a MÖSZ korábban javasolta.

Mindezzel arra reagált a MÖSZ elnöke, hogy – mint arról beszámoltunk –, a kormány a múlt szerdai Magyar Közlönyben megjelent rendelettel önkormányzati hatáskörbe utalta a települési közvilágítás szabályozását. Vagyis, ha az önkormányzatok a drasztikusan megnövekedett energiaárak miatt spórolni akarnak a közvilágításon, akkor saját maguk dönthetnek a korlátozásokról.

Gödöllőn mindezek ellenére sem készülnek arra, hogy az elkövetkező időszakban lekapcsolják a közvilágítást. A város 2023 végéig rendelkezik szolgáltatói szerződéssel, így ők még a kedvezőbb áron kapják a villamosenergiát. Gémesi György szerint azonban lesznek olyan önkormányzatok, amelyek kénytelen-kelletlen élnek majd ezzel a lehetőséggel, és éjféltől hajnal négyig sötétbe borulhatnak a települések. Ez viszont ellentmond a szerdai kormányrendelet egyik passzusának, amely szerint a közvilágítást csak úgy lehet lekapcsolni, ha az nem veszélyezteti a közlekedést és a közbiztonságot.

– Az emberek biztonsága elsődleges, így nem lesz semmilyen közvilágítás-korlátozás Szombathelyen – tájékoztatta lapunkat a vasi megyeszékhely önkormányzata. – Az épületek esti díszkivilágítását a költségmegtakarítás érdekében már korábban lekapcsoltuk, viszont az adventi időszakban a hagyományos karácsonyi fények felgyúlnak a városban, mely azonban nem kerül pénzébe az önkormányzatnak, köszönhetően a vállalkozói és magánfelajánlásoknak.

A félezres somogyi Várdán a héten dönt a képviselő-testület a közvilágítás szabályozásáról. Varga András polgármester elismerte, valamilyen formában korlátozni fogják a szolgáltatást, ugyanis a falu büdzséjéből nem tudják finanszírozni a jelenlegi működést.

– A legvalószínűbb, hogy csak minden második oszlopon égnek majd a lámpák – vélekedett a faluvezető. – Az is szóba kerülhet, hogy az utolsó vonat és busz érkezése, illetve az elsők indulása, vagyis éjjel 11 és hajnali 4 óra között bizonyos részeken lekapcsoljuk a közvilágítást, de ez csak az utolsó lépés lenne, hiszen nem szeretnénk, ha sötétbe borulna bármelyik falurész. Tizenöt éve még csak minden második oszlopon világítottak lámpák, így tehát a korlátozással visszamegyünk az időben. Ráadásul több kollégám abban reménykedik, hogy az energiaválság csak néhány hónap, esetleg fél év, ezzel szemben mi úgy gondoljuk, hogy ez bizony hosszú távú probléma lesz. Ráadásul a korlátozásnak is akadnak költségei, hiszen darus kocsival minden második oszlopon át kell állítani az automata szabályozást.

– Csak annyit tudunk tenni, hogy a téli időszakra lekapcsoljuk a strandok világítását, persze ez a költségeiknek csak egy igen kis hányada. Spórolni csak azzal tudunk igazán, hogy éppen most zajlik az utcai lámpák ledes izzókra cserélése: két éve pályáztunk, most jutottunk el a kivitelezésig, a beüzemelés után csökken majd az közvilágításunk energiaköltsége – mondta Galácz György, Balatonmáriafürdő polgármestere.

Szilvásvárad, télen-nyáron népszerű turisztikai településként az utolsó pillanatig kivár, és egyelőre nem gondolkodnak azon, hogy éjszaka sötétségbe borítsák a falut – mondta lapunknak Szaniszló László polgármester. Eddig évente hét-nyolcmillió forintba került a közvilágítás, most ennek többszörösére lehet számítani, bár a pontos számokat még nem ismerik – tette hozzá. Szavai szerint egyelőre úgy próbálnak takarékoskodni, hogy ahol lehet, a közintézményeket fával fűtik, s az így megtakarított költségeket csoportosítják át a közvilágításra. A településen késő este is meglehetősen nagy az átmenő forgalom, emiatt sem lenne jó kiiktatni a lámpákat.

– Ha később mégis be kell vezetnünk ezt az intézkedést, akkor is legfeljebb csak éjféltől hajnali négyig szüneteltetnék a szolgáltatást, de minden erejükkel azon vannak, hogy ezt ne kelljen megtenniük – mondta.

Nagyatád a ledes világításnak köszönheti, hogy nem azonnali, égető probléma a közvilágítás szabályozása, illetve korábbi szerződésének, melynek köszönhetően más településeknél kedvezőbb áron kapja egyelőre az áramot.

– Az 1800 lámpatestünk 95 százaléka a legkorszerűbb, alacsony fogyasztású ledizzós – magyarázta Ormai István polgármester. – Ennek ellenére a decemberi közgyűlésen bizonyosan meghozunk néhány költségcsökkentő intézkedést. Jellemzően a külterületek közvilágítását gyérítjük majd, illetve az éjjel nem használt városi parkolók világítását kapcsoljuk le. A városi díszkivilágítással ezt már korábban megtettük, az adventi fények pedig a megszokott négy hét helyett csak két hétig ének majd a városban.

Annak eldöntését, hogy legyen, vagy sem közvilágítás, az önkormányzatra testálják, de ezzel együtt a fény hiányából eredő felelősséget is – hívta fel a figyelmet a szentesi városháza. Éppen ezért, bár évente tízmilliós spórolást lehetne így elérni, Kiss Csaba István alpolgármester szerint nem élnek a kormány által a kezükbe adott lehetőséggel, és éjjel is világítanak majd a köztéri lámpák. Csongrádon a mellékutcákban minden második lámpatestet kikapcsolnának, a főbb utakon, az intézmények közelében és a gyalogátkelőknél egyet sem.

– A teljes elsötétítésről szó sem lehet – szögezte le a Népszava kérdésére Bedő Tamás, Csongrád polgármestere. Ugyanakkor a Tisza-gáton lekapcsolták a kerékpárút világítását, és megrendelik a szolgáltatótól a középületek díszkivilágításának ideiglenes kiiktatását.

Szeged december 31-ig változatlan áron vásárolja az elektromos áramot, tudtuk meg a megyei jogú város hivatalától, így e téren egyelőre nem kényszerül takarékosságra. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kunszentmártonban sem sötétítik el az utcákat, Wenner-Várkonyi Attila polgármester állította, nem terveznek változtatást, a közvilágítást továbbra is ugyanúgy biztosítják, mint eddig.

– Takarékossági okokból nálunk már évek óta csak minden második lámpatest világít a faluban, és mivel a jövő év végig él a keretszerződésünk a szolgáltatóval, nem korlátozzuk a közvilágítást. A havidíjunk valamivel 100 ezer forint fölött van, nem sokat segítene, ha napi néhány órára sötétben lennének az utcák – foglalta össze a Békés megyei, alig 120 lelkes Magyardombegyházat irányító Dinyés Ildikó.

Halmi József, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Győrtelek polgármestere azt mondta: ők hamarosan minden második lámpatesten lekapcsolják a világítást, és így fognak spórolni. Azt ugyanis nem szeretnék, ha teljes sötétség borulna a településre, még ha csak pár órára is éjjel.