Irán;Himnusz;Katar 2022;

Nem énekelték a himnuszt az iráni futballisták, a teheráni televízió megszakította a közvetítést

Több szurkoló fütyült is. 

Az iráni televízió megszakította közvetítését a félidőben 3-0-nál tartó Anglia-Irán világbajnoki labdarúgó-mérkőzésről, mert az iráni játékosok nem énekelték országuk himnuszát - írja az MTI.

Iráni aktivisták szerint a játékosok ezzel a hazai kormányellenes tiltakozások mellett álltak ki. Sok szurkoló fütyült az iráni himnusz alatt, illetve közülük számosan „Nők, Élet, Szabadság” feliratú iráni mezt viseltek az al-rajjani Halifa Stadion lelátóján.

Iránban szeptember 16. óta tart az országos tiltakozáshullám, amelyet Mahsza Amini 22 éves iráni kurd nő halála váltott ki. A nőt az erkölcsrendészet letartóztatta, mert állítólag megsértette az iszlám köztársaság szigorú öltözködési szabályait, majd az őrizetben meghalt. A hatóságok „zavargásokról” beszélnek, és Irán külföldi ellenségeit, illetve ügynökeiket teszik felelőssé. A norvégiai székhelyű Iran Human Rights (IHR) szombaton közzétett adatai szerint már legalább 378 ember vesztette életét a tiltakozásokban.

Ehszan Hadzsafi, az iráni válogatott csapatkapitánya vasárnap változásokat sürgetett és részvétét fejezte ki az elhunytak hozzátartozóinak.