jelentés;Greenpeace;Kárpátok;erdőpusztítás;tarvágás;

2022-11-23 13:57:00

Óránként átlagosan több mint öt futballpályányi erdőterület esik a fakitermelések áldozatául a Kárpátokban

A Greenpeace szerint az elmúlt két évtizedben a Kárpátok több mint 7350 km²-nyi lombkoronával borított területe veszett el a fakitermelés miatt, ami kétszer akkora, mint Párizs, Berlin, Róma, Budapest, Brüsszel és Varsó területe együttvéve.

Óriási pusztítás megy végbe a Kárpátok értékes erdeiben, óránként átlagosan több mint öt futballpályának megfelelő erdőterület esik a fakitermelések áldozatául – derül ki a Greenpeace által lapunkhoz eljuttatott közleményből.

A környezetvédő szervezet „A Kárpátok erdei, Európa természeti öröksége veszélyben van” című jelentésében feltárják, hogy még a nemzeti parkokban és Natura 2000 területeken is intenzív fakitermelés zajlik, miközben a Kárpátok nem védett, öreg erdeinek megmaradt foltjait is pusztítják. 

Mint írják, az elmúlt két évtizedben

Rámutatnak, ha a mostani ütemben zajlik tovább a pusztítás, akkor a 2000-es években még meglévő erdőborítottság 20%-a el fog tűnni 2050-re.

A Greenpeace ezért petícióval egybekötött nemzetközi kampányt indított, amely révén felszólítja az Európai Bizottságot és a nemzeti hatóságokat, hogy sürgősen dolgozzanak ki egy nemzeteken átívelő cselekvési tervet és biztosítsák a végrehajtásához szükséges uniós pénzügyi forrást is.

„A Kárpátok erdeiben azonnal meg kell tiltani a felelőtlen fakitermelést, és tízéves moratóriumot kell elrendelni az új erdészeti utak létesítésére, hogy legyen idő az akcióterv megvalósítására, és maradjanak olyan védett, érintetlen erdőterületek, amit nem szelnek át utak” – írták.

A szervezet a vállalatokat is felszólította, hogy hagyjanak fel a Kárpátok erdeinek pusztításával.

A Greenpeace a jelentést az ENSZ Biodiverzitás Egyezmény részes feleinek konferenciájára (CBD COP15) készülve tette közzé. A szervezet megfogalmazása szerint azt várja a konferencián részt vevő vezetőktől, hogy kössenek egy új alapokon nyugvó, ambiciózus megállapodást a biológiai sokféleség csökkenésének megállítására. Mint arra rámutatnak, az Európai Unió „a korábbi hangzatos ígéretei ellenére nem érte el a Biodiverzitás Egyezmény (CBD) részeként 2010-ben kitűzött céljait, és ha a jelenlegi pályán halad, nem fogja elérni a 2030-as célokat sem a biológiai sokféleség védelmében”.