kvíz;

2022-11-24 09:12:00

Kocsmából a fotelba

Bartha Álmos a kocsmakvízek nagyköveteként ismert hazánkban, idén jelent meg új könyve, de a QuizStudióban akár játékmesterként is találkozhatunk vele.

Már kapható a boltokban A Nagy fotelkvíz, Bartha Álmos új könyve, a kötet bemutatóját stílszerűen játék követte a szerző által vezetett QuizStudióban, a Szinyei Merse utcában.

Az olyan kérdés mellett, mint „Mi a nemzetközi bevett neve a 0,3048 m hosszú mértékegységnek?” ott van az is, hogy „Melyik morzsa lehet pingvin és Előd előtt is?”, de stílszerűen nem hiányozhat az sem, hogy „Milyen emberi tulajdonságot ír le a Dunning-Kruger-hatás?” Sokan emlékezhetnek Bartha Álmos három éve megjelent kocsmakvízkönyvére, mely a 2009-ben induló QuizNight.hu sikerének egy fontos állomása volt, mára a szerző kérdéseit 5 országban, 3 különböző időzónában, 50 helyszínen, 50 kvízmester teszi fel, közel 600 csapatnak, hétfő esténként, egy majdnem egész éven át tartó bajnokság keretében. Bartha Álmos feltett szándéka volt, hogy bárki számára elérhetővé tegye a kvízjáték izgalmát, a most megjelent, otthoni használatra ajánlott A Nagy fotelkvíz ezen elhatározásának része. A kötet közel 3000 feladványa – ezek közt találhatók szabadszavas és feleletválasztós kérdések, asszociációs feladatok, képrejtvények, párosítások, listák – hét egész héten át játszható.

Kérdésíróként továbbra is az a célom, hogy kérdéseimet vagy megfejtse mindenki, vagy ha nem is sikerül, legalább érdekesnek tartsák – írja könyve előszavában Bartha Álmos, aki immár külön kvízbirodalmat alakított ki a Szinyei Merse utcában. – Egyszerűen minden érdekel, és ezt szeretem megosztani a körülöttem lévőkkel, talán innen ered a kvízek szeretete – mondta el a szerző a könyvbemutatón, aki a kocsmakvíz műfajával Kínában ismerkedett meg – Sanghajban egy amerikai férfi által működtetett bárban tapasztaltam meg, hogy ezek a kérdések lehetnek izgalmasak, maiak és frissek is, hogy lehet velük tudást átadni és gondolkodásra bírni embereket - mesél a kezdetről. – Magyarországra hazatérve még csupán tizenhét fővel, ismerőseivel kezdett el kocsmakvízeket játszani, állítása szerint az emberek nehezen veszik rá magukat a kvízre. – A legtöbben attól félnek, hogy butának tartják majd őket, emiatt nagyon fontos úgy feltenni a kérdést, hogy az megfejthető legyen, illetve segíteni a játék közben, némileg rávezetni a résztvevőt – folytatja. Az emberek félelme valahol zsigeri, hiszen az oktatásunk is adatismereten nyugvó, lexikális tudást kér számon, aki nem eszerint gondolkodik, annak riasztó lehet a játék. Bartha Álmos könyvét úgy szerkesztette, hogy a kérdések és feladványok rossz megfejtése után ne legyen szégyenérzetünk, hiszen sokéves tapasztalat mondatja ezt a szerzővel – az ember agya egy idő után rááll, hogy minden új információból kvízkérdéseket kreáljon, de állandó figyelmet igényel a kérdezés módja, hogy az valóban igénybe vegye a játékos agyát, gyarapítsa általános műveltségét, és nem utolsó sorban szórakoztasson – hangsúlyozta Bartha Álmos.

Infó:

Bartha Álmos: A Nagy Fotelkvíz,

21. Század Kiadó, 2022.