fejlesztés;gyár;BMW;

2022-11-25 16:38:00

Még 500 millió euróból fejleszti debreceni gyárát a BMW

Ötszáz embernek ad majd munkát. A nagyfeszültségű akkumulátorok következő generációjától 30 százalékkal gyorsabb töltést és 30 százalékkal nagyobb hatótávolságot remélnek. 

Még 500 millió euróval több mint kétmilliárd euróra (átszámítva több mint 800 milliárd forintra) növeli a Debrecenben épülő gyárának fejlesztésére szánt összeget a BMW. A hajdú-bihari megyeszékhelyen nagyfeszültségű akkumulátorok összeszerelő üzeme épül 140 000 négyzetméteren, ahol 2025-től 500 ember dolgozhat nagyfeszültségű akkumulátorok hatodik nemzedékének a sorozatgyártásán. A BMW összes új modellje, így az elektromos meghajtású Neue Klasse akkumulátorát helyben szerelik majd  össze. 

Erről szóló bejelentésében Markus Fallböhmer, a BMW erőforrásokat és hálózatról tölthető hajtáslánc-technológiákat fejlesztő részlegének vezetője azt mondta, „a legmodernebb gyár” épül Debrecenben,  a nagyfeszültségű akkumulátorok következő generációjától 30 százalékkal gyorsabb töltést és 30 százalékkal nagyobb hatótávolságot remélnek. 

A fejlesztés bejelentésére szervezett debreceni találkozón Szijjártó Pétter külgazdasági és külügyminiszter arról beszélt, hogy a beruházással a magyar autóiparnak termelési értéke 23 százalékkal nőtt az idei év első kilenc hónapjában, így meghaladva a 8700 milliárd forintot, s ez idén először átlépheti a 10 ezer milliárd forintot. – Magyarország 2022-ben megdöntötte az egy év alatt érkező beruházási összeg rekordját, mára az elektromos autóipari átállás Európa-bajnoka lett, és joggal emlegetnek minket a világbajnoki cím várományosai között is – jelentette ki a politikus, hozzáfűzve, Németország és Kína mellett Magyarország a harmadik olyan ország lesz világon, ahol a mind a három „prémium” német autógyártónak van üzeme.