Olaszország;földcsuszamlás;eltűnés;

2022-11-26 17:59:00

Földcsuszamlás jött a heves esőzések után, 13 ember eltűnt az olaszországi Ischia szigetén

Autókat és buszokat sodort a tengerbe az ár. 

Tizenhárom ember eltűnését jelentették szombaton kora reggel a heves esőzések okozta földcsuszamlás után, mely a nápolyi partok közelében, Ischia szigetén történt. A sziget északi részén lévő Casamicciola Terme településen bekövetkezett földcsuszamlásban eltűnt embereket keresik – közölte a helyi tűzoltóság. A hatóságok felszólították a sziget lakóit, hogy maradjanak otthon, ne akadályozzák a mentést.

Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter szombati közlése szerint egyetlen halálozást sem igazoltak, tucatnyi embert azonban eltűntként kezelnek. – Jelenleg nincsenek igazolt halálesetek, a mentési munkálatok nehézségekbe ütköznek, mivel az időjárási viszonyok még mindig kihívást jelentenek. A helyzet nagyon bonyolult és nagyon komoly, mert valószínűleg néhányan a sár alatt vannak – nyilatkozott a miniszter a RAI állami televíziónak a római vészhelyzeti parancsnoki központból.

Korábban Matteo Salvini infrastruktúráért felelős miniszter azt közölte, hogy nyolc ember halt meg a földcsuszamlásban.

Az ANSA olasz hírügynökség jelentése szerint legalább tíz épület omlott össze. Autókat és buszokat sodort a tengerbe az ár. Két embert, akik egy tengerbe sodródott autóban ültek, sikerült kimenteni. Sok ember ragadt a házában a fölcsuszamlás miatt.

A szigetről készült videókon látható, hogy kisebb buldózerek tisztítják az utakat, miközben a helyiek vízsugárral próbálja megtisztítani otthonait a sártól. A tűzoltók mellett a parti őrség is a mentési munkálatokon dolgozik. Kompokkal érkezett erősítés, köztük keresőkutyákkal dolgozó csapatok segítik a mentést.

Giorgia Meloni olasz kormányfő köszönetet mondott a mentésben résztvevők munkájáért - közölte római hivatala, hozzátéve, hogy a miniszterelnök közvetlen kapcsolatban van a helyi hatóságokkal.

Hat óra alatt 155 milliméter eső esett, Nápoly környékét és Ischiát napok óta heves esők sújtják. További csapadék és erős szél miatt vasárnapig figyelmeztetés van érvényben.

Csütörtökön ketten vesztették életüket Campania régióban a rossz idő miatt. Egy argentin turistát a part menti vihar sodorta a tengerbe, ahol megfulladt, egy másik férfit szintén a tengerparton ért villámcsapás. Casamicciola Termében, a telente mintegy 8000 lakosú fürdőhelyen 2017-ben földrengés volt, ketten meghaltak. A 19. század végén egy sokkal erősebb rengés azonban teljesen elpusztította a települést.