oktatás;Debrecen;tiltakozás;tanárok;megfélemlítés;kirúgások;gimnáziumok;

2022-12-05 09:59:00

A fideszes fellegvárnak számító Debrecen három gimnáziuma is követeli, hogy vegyék vissza a kirúgott budapesti tanárokat

A három iskola tanárai szolidaritásukat fejezték ki a kirúgott kollégákkal, és érdemi párbeszédet szorgalmaznak az oktatás helyzetéről. Az egyik iskola tanárai szerint a pedagógusok megfélemlítése pártállami módszereket idéz.

A fideszes bástyának számító Debrecen több iskolája is tiltakozik a kormányzati „oktatáspolitika” ellen – derül ki a Debreciner cikkéből.

Elsőként idézik az ország egyik legjobb két tanítási nyelvű gimnáziumának számító Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium tantestülete 22 tagjának nyilatkozatát, amelyben szolidaritásukat fejezik ki a kirúgott tanárokkal, akik – mint fogalmaznak – „lelkiismeretük szerint jártak el, amikor tiltakoztak a közoktatás ellehetetlenítése ellen”. Követelik, hogy az Orbán-kormány a fenyegetőzések helyett folytasson érdemi párbeszédet, és „teremtse meg közoktatás méltó feltételeit”.

A debreceni Tóth Árpád Gimnázium 29 tanára mélységesen elítéli „a hatalommal való visszaélést, amely az oktatásügy mérhetetlen problémáinak megoldása helyett (…) a problémákat szóvá tevő pedagógusok eltávolításával válaszol”. Követelik, hogy az oktatással kapcsolatban induljon érdemi párbeszéd.

Az egyik legkeményebb hangvételű nyilatkozatot azonban talán a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumának 47 jelenlegi és egykori tanára tette közzé.

„A pedagógusképzésben vállalt szerepünkből adódóan a szakmai utánpótlás helyzetét kritikusnak látjuk, különös felelősséget érzünk a tanárutánpótlás biztosítása ügyében. Elvárjuk, hogy az oktatásirányítás felelős vezetői foglalkozzanak érdemben a szülők, tanárok és diákok által megfogalmazott kritikai észrevételekkel, ne tegyenek úgy, mintha minden rendben lenne!”

A Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium tanárai szintén szolidaritásukat fejezték ki a kirúgott tanárokkal.

– fogalmaztak. Az iskola  tanárai méltatták a diákok önszerveződősét és a szülői támogatást is.