üzemanyag;benzin;MOL;gázolaj;

2022-12-06 06:00:00

Még Orbán kedvéért se

A legutóbb épp Vlagyimir Putyinnak zengtem fals ódát, miszerint a gázcsapok elzárásával most éppenséggel az orosz elnök teszi a legtöbbet a környezetvédelemért. (Épeszű ember persze Ukrajna szétbombázása, milliók elhurcolása, civil tömegek megkínzása és tömegsírba dobálása árán ilyenből nem kér.) Mindazonáltal azt kell mondjam, a benzinársapkával Orbán Viktor is a hazai méregzöldek legtitkosabb, a kormány által mindeddig finoman szólva szétoszlatott álmait készül valóra váltani.

A közművektől általában a világ legbátrabb politikusai is tartanak. Nem csak a hatalmas - ide-oda csurranó-ömlő - profitok miatt. Hanem mert igenis ott az a gomb vagy csap, amit ha elzárnak, megáll az élet.

Orbán Viktor azt hiszi, a világtörténelemben ő az első, aki az energiaipart is képes lábhoz szoktatni. Tőzsdei csúcson csökkentette a rezsit, amire a nyugati befektetők, más – kulturált – megoldás nem lévén, átadták neki az itteni vagyonelemeiket. Igaz, Putyin olaját meg gázát már nem kiszorítani, hanem nyakló - és mindennemű erkölcsi fenntartás - nélkül vásárolni akarja. Szerinte ugyanis nálunk az élet kifejezetten az orosz energia nélkül áll meg.

Majd jött a benzinárstop. És itt azért álljunk meg egy ásónyomra. A Molnál az elmúlt harminc év során azt sugdosták, hogy itt benzinárstop nemigen lesz soha. Már gázüzletáguktól is az első Orbán-kormány izmozásai miatt váltak meg, mondván: ennyire politikai árú termékkel nem foglalkoznak tovább. Jó, most hadiorbánizmus van, de azért a benzinárstop „ötletére” biztos voltak erős nyeldeklések meg pillantások a VIP-páholyban Orbán Viktor, illetve a Mol vezetői, Hernádi Zsolt és Csányi Sándor között. A kormány hangsúlyozta is, hogy ez ideiglenes, hogy majd visszaáll, ha. Tudjuk, ez itt mit jelent.

Csak épp Orbán Viktor és Csányi Sándor barátok. Ezt az iparág államigazgatási vezetőinek szakmai múltja is ékesen bizonyítja. Orbán úgy véli, ez a sokat próbált barátság a benzinárstopot is elbírja. A maga szempontjából joggal. Hisz Brüsszelben szabályosan kihisztizte, hogy a Mol, összes uniós versenytársával szemben, változatlanul vehessen a világpiacinál jóval olcsóbb orosz olajat. A Mol idei nyeresége így akár a kétezermilliárdot is közelítheti. Tessék hát ebből benzinárstopot adni a népnek.

De az energiaipar ezt nem érti. Hisz céljuk változatlanul a profitmaximalizálás. Mi lenne más? A külföldi befektetők elmenekültek. De a - kormány által a piac uralkodó, magánhátterű szereplőjévé segített - Mol hova fusson? Végső, elkeseredett megoldásként megnyomják hát a piros gombot. Marad a hatósági ár? Akkor nem lesz benzined. Hogy miért? Mert ennyi van és kész. Szakmai alapon. Felelősséggel, éberséggel. Barátsággal. Ellenőr legyen a talpán, aki érveiken szakmai hibát talál. A Pintér-féle rendőrség legalábbis biztos nem fog úgy razziázni a Molnál, mint azt tette az ellenzék mögé beállt Bige László telephelyein.

Orbán szerint ő akár egy ultipartin, egy szemvillanással képes az energiaipart betörni. Eddig sikerült.

Most meglátjuk.