Parlament;támogatás;Országgyűlés;frakciók;elvonás;

2022-12-12 12:25:00

„Sunyi és aljas módszer” – Drasztikusan csökkentette a Fidesz a parlamenti frakciók támogatását

Már nincs olyan eleme a Fidesz működésének, amely a legcsekélyebb mértékben is összhangban lenne a demokratikus működéssel – reagáltak ellenzéki pártok arra, hogy a hatalom drasztikusan csökkentette a parlamenti frakciók támogatását.

Jövő évtől lényegesen kevesebb pénzből gazdálkodhatnak a pártok országgyűlési frakciói. Az erről szóló törvénymódosítást, amely január elsejétől lép életbe, a fideszes Kocsis Máté és a KDNP-s Simicskó István javaslatára nyáron fogadta el a parlament.

Az elvonások elsősorban az amúgy is pénzszűkében lévő ellenzéki pártokat hozzák nehéz helyzetbe. A kormánypárti Magyar Nemzet beszámolója szerint Kocsis Máté egy háttérbeszélgetésen azzal indokolta a döntést, hogy az eddigi rendelkezések alapján egy ellenzéki képviselő jóval többe kerülne az államnak, mint egy kormánypárti politikus. Az új szabályok értelmében az ellenzéki frakcióknak 3 milliárd forinttal, a kormánypárti képviselőcsoportoknak 2 milliárddal kevesebb jut majd a mostani parlamenti ciklusban.

– sorolta Kocsis Máté. A Magyar Nemzet tudósítása a Mi Hazánk támogatására nem tért ki.

A Momentumtól kapott adat arra utal, hogy az elvonás annál is nagyobb mértékű, mint amit a fideszes politikus említett. A Kocsis-féle módosítás következtében a Momentum képviselőcsoportjának forrásai ugyanis havi 12 millió 944 ezer 600 forinttal csökkennek január elsejétől – tájékoztatta lapunkat a párt sajtóosztálya. Egyszerű művelettel kiszámítható, hogy éves szinten ez 155 millió 335 ezer 200 forintot jelent.

Kérdésünkre, hogy milyen következményekkel járnak az elvonások, a Momentum közölte: mivel tavasszal jutottak be az Országgyűlésbe, a változás még az építkezési szakaszban érte a pártot. Annak érdekében, hogy 2023-ban ne kelljen csökkenteniük akár a létszámon, akár a fizetéseken, már júliusban újratervezték a képviselőcsoport költségvetését. Bár a 2022-es támogatások jóval nagyobb teret biztosítanak annál, amit a 2023-asok fognak, a Momentum már július óta a jövő évi számokkal dolgozik. Így „sem elbocsátanunk nem kell senkit, sem betervezett beszerzéseket, akciókat vagy hasonlókat lemondanunk nem kell” – zárta válaszát a Momentum.

Az MSZP keményen bírálta a döntést, amelyet a szocialista párt a „fideszes egypártrendszer megteremtésének sunyi és aljas módszerének” minősített. Mint írták,

A szocialisták szerint ez nyílt támadás a parlamentáris demokrácia ellen. Az MSZP külön kifogásolta, hogy 17 szakértői helyet vonnak el az ellenzéktől, miközben a Fidesz-KDNP számára elérhető szakértői helyek számát 18 fővel növelik.

A rendelkezések abszurditását a szocialisták szerint jól mutatja, hogy a Mi Hazánk 6 fős frakciójának több a pénzbeli támogatása, mint a 15 fős DK-frakciónak. (Itt jegyezzük meg, hogy két párttól nem kaptunk választ: éppen az MSZP által szóba hozott Mi Hazánktól és a Demokratikus Koalíciótól.)

Az MSZP arra hívta fel a figyelmet, hogy a demokráciát biztosító pártok működtetése minden korszakban pénzbe kerül. Az elvont összegek teljesen jelentéktelenek a 800 milliárd forintos különadók és a 100 milliárd forintos adóemelések mellett. A Fidesz ismét bebizonyította, hogy a demokráciát hatalma korlátjának tekinti. Az elvonás célja az ellenzék ellehetetlenítése, pénzügyi forrásainak radikális csökkentése. Mindez a Fidesz pozícióját egyáltalán nem érinti, hiszen az már régóta állampártként működik, korlátlanul használva fel a kormányzati erőforrásokat – konstatálta az MSZP.

A Párbeszéd vesztesége évi 162 millió 180 ezer 480 forint. „Meccs közben nem szokás változtatni a játékszabályokon, itt mégis megtörtént. Már nincs olyan eleme a Fidesz működésének, amely a legcsekélyebb mértékben is összhangban lenne a demokratikus berendezkedéssel és működéssel” – értékelte a Párbeszéd a kormánypárt lépését.

– Amikor azonban az „aljas, hazug, korrupt Fidesz-kormány” magyar családokat dönt romba, akkor nem az a kérdés, hogy egy párt miként menedzseli az elvonást. A Párbeszéd a 2024-es EP- és önkormányzati választásra készül, mert hisz abban, hogy „Magyarország jövője csakis igazságos, szolidáris, zöld lehet” – írták.

Az LMP előrebocsátotta, hogy pártjukat érzékenyen érintik az elvonások. A párt biztos abban: az intézkedés pusztán arról szól, hogy a várható válság idején a Fidesz csökkentse az ellenzék mozgásterét. Az LMP ugyanakkor – hasonlóan a Párbeszédhez – azt gondolja, hogy a kormány elhibázott válságkezelése miatt a magyar családok most jóval nagyobb kihívásokkal küzdenek, mint az ellenzéki pártok. Az LMP inkább erről szeretne beszélni, nem a saját problémáiról.

„A konzervatív Jobbik és annak frakciója mindig a törvényes rend pártján állt”, ezért jó előre készült arra, hogy megfeleljen a megváltozott feltételeknek. A párt az újabb megszorításhoz igazította tevékenységét, és abban bízik, hogy ennek ellenére jó, a társadalmat gyarapító munkát tud végezni – fogalmaztak. Az elvonások ezzel együtt nem maradtak következmények nélkül. A Jobbik tájékoztatása szerint a „frakciónál szükséges létszámcsökkentéseket rossz szívvel, de megtettük”.