Európai Unió;Brüsszel;Ukrajna;pénzügyi segítség;

2022-12-12 09:57:00

Az Orbán-kormány újra ellenezte a megállapodást, de az EU-ban most már egyszerűen átléptek rajta

A háború sújtotta Ukrajna megkapja a 18 milliárd eurós támogatást.

Ha nem lesz más megoldás, az EU-tagországok jövőre Magyarország részvétele nélkül fognak pénzügyi segítséget nyújtani Ukrajnának – derült ki szombaton, amikor megegyeztek az erről szóló rendelet szövegéről. Az Orbán-kormány nem csatlakozott a megállapodáshoz, de nem is volt szükség rá, mivel a jóváhagyásához elég volt az országok minősített többségének szavazata.

EU-s források a Népszavának megerősítették, hogy az írásbeli eljárás keretében, vagyis vita nélkül elfogadott rendeletet a 27 tagországé közül egyedül a magyar vezetés ellenezte. A szöveget még az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia, hogy hatályba lépjen, amire valószínűleg már a héten sor kerül, mert sürget az idő.

A megállapodás alapján az Európai Unió 2023-ban 18 milliárd euróval támogatja a háború sújtotta Ukrajna költségvetését, többek között a helyreállítás és adott esetben a háború utáni újjáépítés céljára. Az eredeti terv szerint az ehhez szükséges hitelfelvételt a közösségi büdzsé garantálta volna, de az egyhangúsághoz kötött határozatot Magyarország ellenállása miatt nem sikerült elfogadni. Ezért az EU26-ok megegyeztek, a hitelt a részes országok fogják garantálni, amihez nem kell mindenki egyetértése. A rendelet ugyanakkor nyitva hagyja a kaput a magyar csatlakozás előtt azzal, hogy leszögezi: a hitel garanciáit az uniós büdzsé is biztosíthatja.

A támogatás jóváhagyása jelzi, hogy az EU-ban megszületett a B terv arra az esetre, ha az Orbán-kormány továbbra is vétóval fenyegetőzne. Brüsszelben ugyanakkor nem adták fel a reményt, hogy a következő napokban még meg lehet egyezni Budapesttel az ukrán támogatásról csakúgy, mint a globális társasági minimumadót előíró jogszabályról, amelyet szintén a magyarok blokkolnak, általános vélemény szerint azért, hogy hozzájussanak a befagyasztani javasolt európai uniós forrásokhoz.

Utóbbinál összesen 13,3 milliárd euró (jelenlegi árfolyamon mintegy 5400 milliárd forint) forog kockán, az EU ekkora összeget tarthat vissza korrupciós kockázatok miatt. Orbánék arra játszanak, hogy a pénzek sorsáról döntő pénzügyminiszterek engedni fognak, ha sorozatos magyar vétófenyegetésekkel szembesülnek. Az Ukrajna megsegítéséről született határozat azonban jelentősen gyengíti a kormány pozícióját a sorsdöntőnek ígérkező brüsszeli tanácskozások előtt. Ma az uniós nagykövetek ismét tárgyalni fognak a magyar helyreállítási tervről és a jogállamisági eljárás keretében zárolni javasolt támogatásról. Ha nem sikerül dűlőre jutniuk, a magyar ügyek a csütörtökön összeülő állam- és kormányfői tanács elé kerülhetnek, ott mondják ki a végső szót.