riadó;Híd;rongálás;ukrán erők;orosz-ukrán háború;Herszon;Melitopol;

2022-12-13 14:35:00

Ukrán erők robbanthattak a Melitopol melletti hídon, elvágva az orosz utánpótlás útját

Ukrajna újabb lépést tett a Krím felé. Az orosz megszállókkal háborúban álló ország szinte minden részén légiriadót hirdettek.

Robbanásban megrongálódott egy kulcsfontosságú híd Ukrajna déli részén Zaporizzsja megyében Melitopol és a várossal szomszéd Kosztyantyinivka falu között – adta hírül a The Guardian helyi jelentésekre hivatkozva. Az Euromaidan Press Twitteren tette közzé azt a videót, amelyen látni a Molocsna folyón átívelő. Melitopol kulcsfontosságú logisztikai csomópont, amely a megszállt Krímhez vezet.

A támadásban az átkelő két támasztéka megsérült, a fesztáv pedig részben beomlott a robbanás következtében, így gyakorlatilag használhatatlanná vált nagy katonai forgalom számára. A hídra mért csapás mindössze két nappal azután történt, hogy Ukrajna Himars rakétákkal eltalált egy orosz laktanyát, amely a város egyik üdülőhelyén található, jelentős orosz veszteségeket okozva.

A The Guardian következtetése szerint a melitopoli támadás, az orosz erőkre nehezedő ukrán nyomás hasonló mintát követ a Herszon felszabadítását megelőző taktikához, vagyis korábban az orosz csapatokat és az utánpótlási vonalakat egyaránt célba vették, beleértve a Krím-félszigetre és a keletre vezető logisztikai kapcsolatokat is. Herszonból ugyanakkor orosz csapásokról számolt be Jaroszlav Janusevics regionális kormányzó, közölve, a támadásokban hárman meghaltak és 15-en megsérültek az elmúlt napokban. Az oroszok lakónegyedeket, iskolát, stadiont, egészségügyi létesítményeket, elektromos vezetékeket, infrastrukturális létesítményeket vettek célba.

Időközben a Sky News arról számolt be helyi tisztviselőkre hivatkozva, hogy Ukrajna egész területén légiriadót rendeltek el, a jelentések szerint Kijevben is felzúgtak a szirénák, jelezve egy közelgő rakétatámadás lehetőségét.